Původ pojmenování věže Mihulka
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne, odkud vzala své pojmenování jedna z věží Pražského hradu, Mihulka. Mohlo to být podle jména některého vězně, jako tomu bylo u Daliborky? Nebo skutečně podle mihule potoční na základě vnější podobnosti?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
podle jisté publikace se údajně věži říkalo po určitý čas Mihulka podle svého prvního vězně, avšak neuvádí již bližší informace o něm. Níže citujeme:
„Jakožto závěra severní hradní zdi sloužila z počátku к obraně, a kdyby sňala se nízká šindelová střecha, spatřili bychom ještě stará cimbuří a taras, s něhož obránci hradu kameny neb ostré klíny a později obsah srubnic neb hákovnic metali dolů v řady útočících nepřátel. Tato a pak černá věž pocházejí z doby Přemysla Otakara Druhého, základní její zdi ale byly nepochybně za Soběslava na skálu položeny. Byvši zpočátku beze jména, dostala později jméno po prvním svém vězni a takž bylo as také jméno „Mihulka“ na tuto věž přenešeno.“
Zbytek textu k popisu věže si můžete přečíst přímo v ní na níže uvedeném odkaze:
HEROLD, Eduard. Královský hrad pražský. V Praze: Tiskem a nákladem Dra Edvarda Grégra, 1894, s. 384. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:11d260a0-1056-11e5-b0b8-5ef3fc9ae867.
Vysvětlení však, kdo to přesně byl, jsme v dalších zdrojích nenalezli. Pouze doprovodné informace, že Mihulka byla určena pro méně závažné případy politických vězňů (případně také dlužníků). Možná právě z toho důvodu není pojmenování vysvětleno důkladněji jako právě u Daliborky nebo Bílé věže, s nimiž jsou vázány známé pověsti a historické mezníky. Naopak se častěji zmiňuje význam jejího jiného názvu „Prašná věž“ (sloužila jako sklad střelného prachu). Tím možná došlo k upozadění názvu Mihulka. Je to však pouze spekulace.
Použité zdroje
Průvodčí po Praze a okolí města: s plánem Prahy a popsáním nejvíce vynikajících památností historických, budov a ústavů veřejných. V Praze: Karel Bellmann, 1882, s. 68. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:7d6abff0-fec1-11e6-8830-005056827e51.
Památnosti města Prahy: stručný a nejlacinější průvodce po Praze: pro každého, kdo o její památkách historických ... chce zvěděti a se poučiti. V Praze: Alojs Holub, 1891, s. 16. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:a0641eb0-5683-11e7-a7b7-005056827e51.
WEIL, Erwin Louis Gustav. Praha – kamenný sen: Praha románská, gotická a renaissanční. Praha: Toužimský a Moravec, 1941, s. 101. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:5171b200-512b-11e9-918e-5ef3fc9ae867.
Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Mihulka. Online. 2023. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/[…]/index.php?title=Mihulka&oldid=23446337. [cit. 10. 09. 2024].
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.09.2024 19:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu