Původ jména Malka (Málka), Mala
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala na původ jména Malka a Mala (oboje velmi řídké, Malky jsou na Moravě asi čtyři). Moc děkuji, krásný den
Odpověď
Dobrý den,
osobní jméno ve tvaru Mala /Malka jsme bohužel v knize o původu jmen nenašli. Nejbližší podobné jméno je Malkah, které je anglické, avšak pochází z hebrejštiny, s výchozím významem "světlo".
Toto jméno jsme jinak nenašli uvedené ani jako žádnou variantu jiného jména.
V souvislosti s příjmením jsme našli pouze variantu Malkovský, které je dovozeno především z místních názvů, např. Malíkovice, Málkov, Málkovice.
Pokud se o původ jmen zajímáte hlouběji a potřebovala byste přesnější vysvětlení, doporučujeme Vám kontaktovat Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk Český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html).
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. Vyd. 5., přeprac. a dopl. Praha: Academia, 2010. 783 s. ISBN 978-80-200-1888-5. Dostupné také z: http://eknihy.nkp.cz/[…]/uuid:e3fd7f62-e38d-11e0-bfc3-001e4ff27ac1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.12.2015 08:00
Píšťalka píše:
Neděle 05.03.2017 17:24
Dobrý den,
Malka a Mala jsou hebrejská jména a znamenají "královna".
PSK - admin píše:
Pondělí 06.03.2017 08:37
Dobrý den, děkujeme za doplnění odpovědi. PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu