-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, ráda bych zjistila, jaká je etymologie příjmení Zaydlar a Kozoň a především odkud daná příjmení pocházejí.
Děkuji.
Dobrý den,
obě Vámi uvedená příjmení jsou v ČR poměrně vzácná. Žije zde pouze 19 mužů a 23 žen s příjmením Zaydlar/Zaydlarová a 22 mužů a 26 žen s příjmením Kozoň/Kozoňová (údaj k roku 2016). Tento nepočetný výskyt pravděpodobně zapříčinil, že příjmení nejsou jako samostatná hesla uvedena v žádné nám dostupné literatuře o českých příjmeních. Slovo mohlo vzniknout zkomolením (chybným zápisem) nějakého jiného českého slova, popřípadě se může jednat o určitou část či odvozeninu z jiného českého či německého slova.
Portály o výskytu příjmení v celosvětovém měřítku uvádějí příjmení Zaydlar jako jedinečné české příjmení (nevyskytuje se v jiných státech - viz https://forebears.io/surnames/zaydlar). Příjmení Kozoň je kromě České republiky v širším měřítku rozšířeno též na Slovensku - viz: https://forebears.io/x/fr/surnames/kozo%C5%88.
Bohužel však nejsme jazykovědci, abychom dokázali jednoznačně určit vývoj a vznik těchto příjmení. Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit ještě na odborníky v oblasti českého jazyka - Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/
Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz .
Konkrétní historii Vaší rodiny je možné jednoznačně přiblížit pouze genealogickým výzkumem přímo v linii rodu.
Jak při sestavování rodokmenu konkrétně postupovat Vám mohou pomoci ozřejmit mimo jiné následující zdroje:
* PEREMSKÁ, Lenka. Rodinná kronika: krok za krokem. 2. vydání. Brno: CPress, 2017. 104 stran. ISBN 978-80-264-1400-1.
* PEREMSKÁ, Lenka. Rodokmen krok za krokem. 2. vydání. Brno: CPress, 2016. 208 stran. ISBN 978-80-264-1270-0.
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen. Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
16.09.2019 22:28