původ jména
Text dotazu
Dobrý den,
můžete prosím zjistit původ jména (Nina) i příjmení (Bordovská)?
Děkuji
Odpověď
Dobry den,
jmeno Nina je zenske jmeno ruskeho puvodu patrne odvozene z reckeho Ninos, coz bylo Reky upravene jmeno zbozsteleho zakladatele starovekeho asyrskeho statu Enlila. Dalsi vyklady spojuji toto jmeno s nazvem asyrske metropole Ninive. Nekdy je zminovan udajne gruzinsky puvod tohoto jmena, pricemz jeho vyznam zustava zahadou. Dalsi vyklady tvrdi, ze jde o jmeno vzesle ze spanelskeho slova "ninos", tedy "dite" nebo "panenka". Vsak i v cestine kolebame deti se slovy "nynej, dadej". A konecne posledni vyklad jmena Nina tvrdi, ze jde o domackou zkraceninu Antonina ci Antonie. Svatek ma Nina 24.rijna.
Zdroj: BAUER, Jan. Velka kniha o jmenech. Praha: Regia, 2003.
V kalendarich rady zemi je 24.rijna uvaden dnes Antonin a jeho zensky protejsek Antonina. V Rusku se ze jmena Antonina osamostatnila NIna. pekne jmeno se pak sirilo take do jinych zemi, ve svete se setkavame s variacemi Nineta, Ninette ...
Zdroj: BAUEROVA, Anna. Tisic jmen v kalendari, Praha: Sulc a spol., 1992.
Urcit puvod Vaseho prijmeni Bordovska je tezsi. Mohlo by se odvodit z osobniho jmena zakonceneho na -bor, napr. Dalibor nebo z Borivoj, Borak, Boranda, Borek, Borota, Boruta, Bortik, Bordan.
Zdroj: MOLDANOVA, Dobrava. Nase prijmeni. Praha: Mlada fronta, 1983.
Prijmeni by mohlo byt take z Burda = hrmotny, silny, telnaty clovek, burde=bremeno
Zdroj: MOLDANOVA, Dobrava. Nase prijmeni. Praha: Pankrac, 2004.
Tato uvedena vysvetleni ale nejsou podlozena. Je to jen pokus o odvozeni z jineho prijmeni. S dotazem se muzete obratit na odborniky v Jazykove poradne Ustavu pro cesky jazyk AV CR http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna .
Podle Centralni evidence obyvatel na MV CR bylo prijmeni Bordovska k 28.5.2007 na 4335.miste, cetnost 202 a prijmeni Bordovsky na 4140.miste, cetnost 203.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.05.2008 13:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu