původ citátu
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě původ latinského citátu- aut vincere aut mori. Za odpověd předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
dle skromné poznámky ve "Slovníku latinských citátů" bylo latinské heslo "aut vincere aut mori" ústředním heslem pruského pluku černých husarů.
Použité zdroje:
* ČERMÁK, Josef, ed. a HELLEROVÁ, Kristina, ed. Slovník latinských citátů: 4328 citátů s českým překladem a výkladem. Vyd. 2. Praha: Knižní klub, 2010. 543 s. Universum. ISBN 978-80-242-2745-0.
* KUŤÁKOVÁ, Eva, MAREK, Václav a ZACHOVÁ, Jana. Moudrost věků: lexikon latinských výroků, přísloví a rčení. Vyd. 3. Praha: Svoboda, 1998. 666 s. H(istorica); sv. 2. ISBN 80-902300-4-0.
* STOLAŘOVÁ, Jana. Věčná slova: Výběrový soupis knih citátů, aforismů, přísloví, pořekadel, rčení a úsloví. Cheb: Knihovna Ladislava Zápotockého, 1982. 10 s. Čtenářům / Knihovna L. Zápotockého v Chebu; Čís. 63.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.05.2014 08:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu