-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla původ a význam příjmení Boucník. Moje paní učitelka ze základní školy mi sdělila, že by mohlo pocházet z francouzštiny, kde slovo "bouc" snad znamení něco jako "úder"...? A odkud a jak se toto příjmení objevilo v českých zemích?
Moc děkuji!
Dobrý den,
Naše příjmení vznikala během několika století, od 14. do 18. století, nejprve u šlechty, pak u měšťanů a u svobodných sedláků. Vývoj společnosti a zdokonalování veřejné správy vyžadovaly přesnou evidenci osob : tato potřeba vedla k ustalování příjmení. Po rozmanitých nábězích byla u nás dědičnost a neměnnost přímení uzákoněna r. 1780. Tehdy také dostali svá příjmení i bezzemci a čeleď. Dnešní grafická podoba příjmení se datuje od poloviny 19. století, kdy došlo k pravopisné reformě, která je základem moderního českého pravopisu.
Staletý vývoj, jimiž naše příjmení prošla, v nich zanechal své stopy : svou podobu odrážejí nejen hláskoslovné, morfologické a lexikální změny, ale i společenské změny v životě národa. Proto jsou mezi nimi i taková, která vznikla ze slov už po staletí neužívaných, protože označovala funkce (Purkrábek=purkrabí, správce hradu, později panství). Příjmení však nevznikala jen ze slov a jejich podob spisovných : vznikala na celém území obývaném Čechy a obráží i rozrůzněnost nářeční - jak lexikální, tak tvaroslovnou a hláskoslovnou (Luža), vznikala i ze slov slangových (Kolmistr měl ve staročeské huti na starosti uhlí).
Významu příjmení za zapomenutých slov porozumíme, nahlédneme-li do slovníků starého jazyka a do knih kulturně historických, do dějin techniky i do starých literárních děl. Podobně může klíč k pochopení významu příjmení přinést studium nářečí a řemeslnických slangů. Jindy se dopídíme významu slova, z něhož příjmení vznikala, až etymologickým rozborem, objasněním jeho souvislostí s ostatní slovní zásobou.
Zdroj:
D.Moldanová: Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác 2004
Podle Příručního slovníku jazyka českého, Praha: Státní nakladatelství 1935-1937, je slovo "bouc" citoslovcem k označení úderu.
Toto slovo je patrně základem příjmení Boucník. V etymologickém slovníku tento ani podobný výraz není uváděn.
Další vysvětlení k příjmení Boucník jsme nalezli na stránce Českého rozhlasu 2 :
"Příjmení Boucník dnes nosí 171 osob. Patrně souvisí se slovesem boucati, tj. "hltavě žráti". Snad se mohlo jednat o přezdívku pro velkého jedlíka", https://dvojka.rozhlas.cz/boucnik-7568180.
Pokud jde o francouzštinu, slovo bouc znamená kozel, slovo boucan znamená hluk, křik, hlomoz.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
19.08.2019 11:25