Původ a význam příjmení
Text dotazu
Jaký je původ a význam příjmení Kaprhál?
Odpověď
Dobrý den,
slovo kaprhál uvádí ve zdrojích, které máme v Knihovně města Plzně k dispozici, pouze Fr. Trávníček ve Slovníku jazyka českého jako místy lidové pojmenování pro kaprála. Je tedy pravděpodobné, že příjmení Kaprhál je totožné s příjmením Kaprál. Toto příjmení patří do skupiny příjmení vzniklých z názvů sociálních skupin - rozličných označení vojenských osob podle hodnosti - kaprál znamená vojenskou hodnost = desátník (u české armády). Slovo Kaprál (Corporal [en.], Korporal [de.], Caporal [fr.]) pochází z italštiny. V 16. století se tato hodnost rozšířila po Evropě, kde nahradila vojenskou hodnost rotmistra.
Zdroje:
Trávníček, František, 1888-1961
Slovník jazyka českého / František Trávníček. -- 4. vyd., ve Slovan.
nakl. 1. přeprac. a dopln. vyd. -- Praha : Slovanské nakladatelství,
1952 (Brno : ZMT 02). -- 15, 1801, [1] s. ; 8°. -- 50750 výt. --
Přehl. znamének, zkr., pramenů, nových hesel, doplňků v tištěných
heslech a opr.
Moldanová, Dobrava, 1936-
Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- 1. vyd. -- Praha : Mladá
fronta, 1983 (Mír 3). -- 289 s. ; 21 cm. -- (Malé encyklopedie ; Sv.
16)
Akademický slovník cizích slov : [A-Ž] / kolektiv autorů pod
vedením Věry Petráčkové a Jiřího Krause. -- 1. vyd. -- Praha :
Academia, 1997. -- 834 s. ; 27 cm. -- Dotisk 1997, 2001. -- U
dotisku z r. 2001 uvedeno v tiráži chybné ISBN 80-200-0982-5,
platné je na rubu tit. s. -- ISBN 80-200-0607-9 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
13.05.2009 15:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu