Původ a význam místního názvu
Text dotazu
Přesná formulace dotazu: Dobrý den. Potřeboval bych vědět z čeho a kdy
vznikl název "VARADOV". Jde o detašovanou část obce Líšnice v okrese
Praha-západ.Jinak má také označení - Jiráskova čtvrť.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel, v České republice zatím nebyla vydána publikace, která by mapovala všechna místní jména v ČR. Jediným uceleným dílem, které mapuje místní jména obcí v Čechách, je pětisvazková publikace Dr. Antonína Profouse: Místní jména v Čechách. Na toto dílo navázali L.Hosák a R.Šrámek dílem: Místní jména na Moravě a ve Slezsku. V současné době se připravuje také podrobný slovník pomístních jmen v Čechách (s názvem: Slovník pomístních jmen v Čechách). Zatím vyšly jeho první tři díly (sv. I. (A). 2005., sv. II.
(B-Bau). 2006, sv. III. (Bav-Bíd). 2007).
Prozatím tedy nemáme k dispozici publikaci, která by nám pomohla ozřejmit místní název "Varadov". V knize A.Profouse jsme nalezli vysvětlení pouze pro název obce Líšnice: "Pův. jm. Léščnice vzniklo substantivující příponou -icě
- ica z adj. léščná, t. voda (tekoucí mezi lískovím) nebo hora (tj. les,háj) porostlá lískovými keři."
PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : Jejich vznik, původní význam a změny. Díl II, CH-L. 1. vyd. Praha : Č. akad. věd. a umění, 1949. s.634.
Historií obce Líšnice se zabývá kniha: BOHÁČ, Zdeňek: Líšnice v minulosti a současnosti, 2. rozšířené vydání z r. 1995. 95 s. V Národní knihovně exemplář daného díla bohužel nevlastníme. (Nabízí jej například knihovna Historického ústavu v Praze, či katalog Univerzity Karlovy).  Obrátit se můžete také na správu samotné obce Líšnice. Je možné, že zde budou o místních jménech obce vědět více.
S jazykovým rozborem jména by Vám mohli pomoci pracovníci Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český AV ČR:
http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.07.2008 07:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu