původ a rozšířenost příjmení Malíř
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat odkud pochází příjmení Malíř a jak rozšířené je v Česku. Děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Malíř patří k příjmením uměleckých živností a má původ ve slovesu "malovat". Nejenom toto sloveso či podstatné jméno malíř, ale také další slova "malůvka, malba, malovaný, atd" jsou odvozena od německého slovesa "malen", příp. podstatného jména Maler.
Dle stránek www.kdejsme.cz žije v České republice 184 mužů a 202 žen s příjmením Malíř/-ová; nejvíce se příjmení vyskytují v oblastech Prahy, Pardubic, Hradce Králové či Havířova.
Použitá literatura:
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* Machek, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2012 16:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu