puškař
Text dotazu
Dobrý den.
Vyskytoval se v českých zemích v době RU puškař jménem Leopold Kasster (Kaster) ?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď. Jméno Leopold Kaster/ Kasster se nám mezi seznamy puškařů, které máme k dispozici bohužel nepodařilo najít. Mezi nejpodobnější jména patřily L. Kottner, který spolupracoval s firmou Lebeda jako rytec. (Lebeda byl jeden z nejznámějších českých puškařů i ve světě.) A pak Elias Kastner ze Štenberka, který pracoval v letech 1664-1672 jako puškařský tovaryš ve Vídni.
V knize "A. V. Lebeda nekorunovaný král českých puškařů" se nám podařilo najít informaci, že v časopise "Střelecká revue" vycházeli pravidelně seznamy puškařů v letech 1978-1981 a 1987-1989 pod názvem "Od Adama po Zemana". Bohužel v Národní knihovně je momentálně toto periodikum nedostupné z důvodu revitalizace centrálního depozitáře Hostivař, v jehož skladech se toto periodikum nachází. Viz.:
* Střelecká revue: měsíčník. Praha: Magnet, 1969- . ISSN 0322-7650.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000356621&local_base=NKC ]
Doporučovali bychom Vám však projít ještě tyto seznamy.
Střeleckou revue si tedy můžete půjčit v dalších knihovnách, viz odkaz níže:
* Střelecká revue: měsíčník. Praha: Magnet-Press, 1968- . ISSN 0322-7650.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000083795&local_base=SKC ].
Pokud by se nenacházel tento dokument, ve knihovně, ve které nejste registrovaný, můžete si zažádat o tzv. MVS službu (meziknihovní službu) u služby v knihovně, do které chodíte.
Jeden ze seznamů byl měl být konkrétně na stranách 19 a 20 ve Střelecké revue, roč. 1979, č. 9 a 10.
Stránky Časopisu Střelecká revue: http://www.streleckarevue.cz/default.aspx.
Zdroje:
* Databáze World bibliographical Information System (WBIS) Online http://db.saur.de/WBIS/welcome.jsf (-> obsahuje biografické archivy obsahující životopisné informace o cca 5 milionech osobností všech povolání a hodností, je to online rejstřík k mikrofišové kolekci World Biographical Archive (přístup v Referenčním centru))
* systém Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do
* LETOŠNÍKOVÁ, Libuše; HERČÍK, Josef. Zbraně, střelci, puškaři. 1. vyd. Praha : Albatros, 1975.
* A.V. Lebeda - nekorunovaný král českých puškařů : historie puškařské firmy Lebeda. Ostava : Ostravské muzeum, 2009. ISBN 978-80-904316-0-7.
* DOLÍNEK, Vladimír. Čeští puškaři. 1. vyd. Praha : Naše vojsko, 2005. ISBN 80-206-0758-7.
* KNÁPEK, Zdeněk. Rukověť sběratele starých zbraní. 1. vyd. Olomouc : Rubico, 2000. ISBN 80-85839-49-0.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.03.2014 10:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu