purkrabí Karla IV.
Text dotazu
Kdo to byl a kolik za to dostaval o co se staral a tak.
Odpověď
V letech 1351-56 byl nejvyšším pražským purkrabím Karla IV. Vilém z Landštejna. Původně byl purkrabí úředník spravující císařský nebo knížecí hrad. Pražský p. byl nejprve správcem pražského hradu a župy, postupně ale nabyl moci po celé zemi, ve 14. století byl jedním z nejvyšších zemských úředníků.
Dále doporučujeme literaturu, více najdete v bázích NK (NKC, ANL - http://sigma.nkp.cz/F/).
Život na dvoře Karla IV. / František Kavka ; obálka a graf. úprava Klára Folvarská-Roseová. -- Vyd. 1.. -- Praha : Apeiron, 1993. -- 137 s. : obr., fotogr. (částečně barev.) ; 21 cm
Vláda Karla IV. za jeho císařství (1355-1378) : (Země České koruny, rodová, říšská a evropská politika). Díl 1, (1355-1364) / František Kavka ; přebal a graf. úprava Kateřina Řezáčová ; fotogr. Ladislav Neubert. -- 1. vyd. -- Praha : Karolinum, 1993. -- 252 s., [16] s. fotogr. (některé barev.) : mp. ; 25 cm
Vláda Karla IV. za jeho císařství (1355-1378) : (Země České koruny, rodová, říšská a evropská politika). Díl 2, (1364-1378) / František Kavka ; Přebal a graf. úprava Kateřina Řezáčová. -- 1. vyd.. -- Praha : Karolinum, 1993. -- 292 s., 16 s. fotogr. ; 25 cm
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.03.2008 12:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu