punc
Text dotazu
Dobrý večer,už jsem téměř zoufalý..nemůžu nikde najít odkaz na steré puncovní značky stříbra..poradíte mi prosím? Jde mi o to,že mám doma starou stříbrnou věc a potřebuji najít podle puncu kdy byla vyrobena a v které zemi.Děkuji moc za jakoukoli odpoveď.
Odpověď
Dobrý den,
z fondu NK ČR Vám můžeme doporučit následující publikace, které by Vám mohly pomoci při identifikaci puncu:
DIVIŠ, Jan. Markenzeichen auf Silber. Prag : Artia, 1976, 248 s.
signatura: H 62933
Vyobrazení puncovních značek různých států na platinu, zlato a stříbro. V Praze : Odborný list dělníků klenotnických, zlatnických a stříbrnických, [1937].
signatura: 54 F 12196
BOUŠA, Dušan. Seznam puncovních značek, platných na území České republiky. Praha : Numismatika, Poklady českého národa, 2000. 27 s. ISBN 80-238-7537-X.
Varianta názvu: Historie puncovních značek v Čechách a na Moravě
signatura: 54 H 210147
NEUWIRTH, Waltraud. Wiener Gold- und Silberschmiede : Punzen 1781-1866 = Viennese Gold and Silversmiths : Marks 1781-1866. 3 sv. Wien : Neuwirth, 1996-2001. ISBN 3-900282-29-3 (sv. 1), 3-900282-30-7 (sv. 2), 3-900282-51-X (sv. 3)
signatury: K 053135 (sv. 1), K 053136 (sv. 2), K 053137 (sv. 3)
NEUWIRTH, Waltraud. Wiener Silber : Namens- und Firmenpunzen 1781-1866 = Viennese Silver : Makers' and company marks 1781-1866. Wien : Neuwirth, c2002. 286 s. ISBN 3-900282-53-6.
signatura: E 060268
Vývoj českého puncovnictví. 2. vyd. Praha : Státní zkušebna pro drahé kovy, 1990. 302 s.
signatury: 54 D 090600, 54 D 090823, SF II 053113
Pro objednání knih můžete využít Elektronický katalog NK ČR - bázi NKC
(http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) a naskenované katalogy (http://katif.nkp.cz - Generální katalog I a II). Pro objednání prostřednictvím NKC je nutné mít platný čtenářský průkaz NK ČR, tento průkaz je nezbytný i při studiu objednaných knih. Bližší informace o registraci v NK ČR naleznete na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_jak_to_chodi.htm, provozní doba jednotlivých studoven - http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Provozni_doba&%20submenu3=65.
Přehledy různých punců jsou dostupné i na internetu:
http://www.925-1000.com/
http://www.silvercollection.it/hallmarks.html
http://www.silvercollecting.com/
http://www.antique-information.com/silver-hallmarks-makers-marks.html
V Národním konzervačním fondu (NKF) se nacházeji i další knihy Jana Diviše o pucování stříbra, domníváme se však, že se jedná pouze o různé jazykové mutace a jejich obsah je pravděpodobně velmi podobný obsahu knihy DIVIŠ, Jan. Markenzeichen auf Silber:
DIVIŠ, Jan. I marchi negli oggetti d'argento. Spezia : Fratelli Melita Editori, 1989. 247 s.
signatura: NKF I 309696
DIVIŠ, Jan. Poinçons d'argent du monde entier Paris : Éditions de l'Amateur, 1989. 246 s.
signatura: NKF I 309357
DIVIŠ, Jan. Silberstempel aus aller Welt 6., unveränd. Aufl. Augsburg : Battenberg, 1995. 248 s.
signatura: NKF I 325947
DIVIŠ, Jan. Zilvermerken : Gaade's gids voor de verzamelaar 3. druk. Houten : Gaade Uitgevers, 1994. 246 s.
signatura: NKF I 343205
Pokud se Vám punc nepodaří identifikovat, doporučovali bychom Vám obrátit se přímo na Puncovní úřad - http://www.puncovniurad.cz/cz/.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2007 11:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu