-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
v dobovém tisku - cca 20. léta 20. století - byl inzerován tisk s názvem "Poutní pobožnost pro průvody do Staré Vody". Autorem byl pravděpodobně P. Emil Pillich. Jde o lokalitu poutního kostela sv. Anny a sv. Jakuba Většího ve Staré Vodě na Libavsku.
Nevíte, prosím, zda tisk skutečně vyšel a zda by jej bylo možné někde v kopii získat?
Děkuji Vám.
Dobrý den,
zatím se nám nepodařilo dohledat, že by vyšla publikace s názvem, který uvádíte. Zmínku z 20. let 20. století v dobovém tisku jsme neobjevili, máte konkrétní informace, kde (v jakém periodiku) se tato informace měla nacházet?
Nalezli jsme podobné publikace:
1)
Hlavní pobožnosti pro putující k Sv. Anně do Staré Vody. Kroměříž: nákladem bratrstva svatoannenského, 1872. 104 s.
[ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001366447&local_base=SKC ]
2)
PILLICH, Emil. Poutní místo Stará Voda na Moravě: dějiny a popis poutního místa. Praha: Knihtiskárna a nakladatelství Vita, 1926. 31 stran.
[ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000545520&local_base=SKC ]
V němčině: PILLICH, Emil. Der Wallfahrtsort "St. Anna" in Altwasser: Geschichte und Beschreibung der Gnadenkirche. Jägerndorf: Das Volk, 1923. 48 stran.
3)
Pobožnosti pro poutníky ku sv. Anně do Staré Vody. V Kroměříži: Nákladem a v prodeji u Antonína Studeníka, 1889. [4], 98, [2] s.
[ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002650134&local_base=SKC ]
4)
Poutník k Svaté Anně do Staré Vody. Olomouc, 1861. 116 s.
[ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001366514&local_base=SKC ]
Více k některým dohledaným publikacím naleznete níže.
„Poutní průvody. Veliké množství poutníků v procestvích přichází do Staré Vody jen dvakráte za rok, …. Kostel sv. Anny ve Staré Vodě dosáhl od papežů odpustkův a nejnověji sv. Otec Pius IX. obdařil jej na věčné časy plnomocnými odpustky, kterých lze získati od poutníků v době od sv. Jakuba až do konce oktávy sv. Anny, od 25. července do 2. srpna.“
Zdroj: EICHLER, Karel. Poutní místa a milostivé obrazy na Moravě a v rakouském Slezsku. s. 396, 397. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:20a71800-9e1a-11e8-ba56-5ef3fc9bb22f
„O svátku sv. Anny, konávalo pouť do Staré Vody, což bývala své doby největší slavnost olomoucká. Kromě toho bratrstvo o svátku sv. Anny již r. 1515 konalo průvody slavnostní do rektorátního kostela sv. Anny poblíž dómu a uctívalo zde ostatky sv. Anny, které tu byly po celý den vystaveny. Papež Řehoř XIII. 10. února 1581 nadal bratrstvo četnými odpustky. Rektory jeho nezřídka bývali olomoučtí purkmistři v letech 1587 až 1636. Bratrstva byla zřizována na poutních místech svatoanenských jako v Pustiměři od roku 1650. V Třebíči při kostele sv. Martina staralo se bratrstvo sv. Anny, založené r. 1703 o činnost na kůru chrámovém; v době svého rozkvětu čítalo až tisíc členů. Ve Staré Vodě o pouti sešlo se s bratrstvem sv. Anny z Kroměříže, též mnoho členů čítajícím. Toto bratrstvo ještě krátce před svým zrušením vydalo knížku „Hlavní pobožnosti pro putujíci k sv. Anně do Staré Vody.“
Zdroj: ŠORM, Antonín. Sv. Anna v úctě našeho lidu. V Praze: Antonín Šorm, 1936. s. 36. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:f60e5af0-1718-11e8-8485-5ef3fc9ae867
„Hlavní pobožnosti pro putující k sv. Anně do Staré Vody. Kroměříž, Bratrstvo svato-Annenské 1872. 103 s.“
Zdroj: NÁDVORNÍKOVÁ, Marie, NÁDVORNÍK, Miroslav a Moravská zemská knihovna (Brno, Česko). Moravika 19. století ve fondech SVK Olomouc a SVK Brno. Olomouc: Státní vědecká knihovna, 1982-1986. s. 146. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:7ef3b3b0-915e-11e2-9142-5ef3fc9bb22f
„Páter Emil Pillich, farář v Podlesí, který byl v období odchodu piaristů v roce 1922 jmenován excurrendo farářem ve Staré Vodě, je autorem knížky „Der Wallfahrtsort St. Anna in Altwasser. Geschichte und Beschreibung der Gnadenkirche von Emil Pillich, Pfarrer in Schönwald. Jägerndorf 1923. Druck-und Verlagsanstalt Das Volf Gesellschaft m. b. H. Jägerndorf“. Imprimatur к vydání bylo uděle- no 16. února 1923, pod číslem 2 530 Dr. Leopoldem Prečanem (který byl ještě ve funkci generálního vikáře) a ředitelem kanceláře Josefem Vyvlečkou. Knížka formátu 160 x 100 mm v brožované vazbě má 48 stran a je doplněna čtyřmi fotografiemi a nákresem půdorysu kostela. … Práce P. Emila Pillicha, popsaná výše, se dočkala i českého vydání v prosté brožované vazbě, šité drátem na stříšku. Titul zní: „Poutní místo Stará Voda na Moravě. Dějiny a popis poutního místa. Emil Pillich. Praha 1926. Knihtiskárna a nakladatelství Vita Praha.“ Knížečka formátu 165 x 105 mm o 31 stranách je obsahem, ve srovnání s německou verzí, zkrácena a obsahuje čtyři fotografie (jako první je zařazena fotografie kláštera oproti německé verzi, kde je reprodukce fotografie kamenného kříže z Podlesí; avizovaný nákres půdorysu kostela chybí).“
Zdroj: KREJČOVÁ, Jana. Poutě do Staré Vody u Libavé ke sv. Matce Anně Starovodské, uctívané v kostele sv. Jakuba Většího a sv. Anny. Olomouc: Burian a Tichák, 2003. s. 79. ISBN 80-239-1761-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:26856090-8584-11e4-a354-005056825209
„PILLICH, Emil. Poutní místo Stará Voda na Moravě. Dějiny a popis poutního místa. [Napsal] Emil Pillich. Praha, „Vita“ 1926. 8°. 31 ss. 5618“
Zdroj: FOCH, Václav a RANDÉ, Karel. Bibliografický katalog Československé republiky: literární tvorba z roku 1932 vyjma díla periodická. Praha: Národní knihovna, 1933. s. 269. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:4deb1b30-de36-11e2-a0b3-5ef3fc9bb22f
Článek: Nová řehole ve Staré Vodě, autor Emil Pillich
Zdroj: Hlas: katolický jednodenník. St. Louis: Český literární spolek, 16.12.1930, undefined(4239). s. 2. ISSN 2379-6871. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:a7f91040-0d72-11e7-867d-005056820560
Další zdroje:
BOMBERA, Jan et al. Poutní místo Stará Voda. Olomouc: Danal, 1997. 192 stran. ISBN 80-85973-25-1.
BOMBERA, Jan a KREJČOVÁ, Jana. Stará Voda: poutní místo a jeho kulturní a náboženský význam. [V Olomouci: s.n., 1995?]. [354] s.
SMEJKAL, Bohuslav. Poutní místo svaté Anny ve Staré Vodě u Libavé. [Samotišky]: [vl.n.], [1993]. Nestr.
KREJČOVÁ, Jana. Stará Voda: poutní kostel sv. Jakuba Většího a sv. Anny. Velehrad: Historická společnost Starý Velehrad se sídlem na Velehradě, 2008. 31 s. ISBN 978-80-86157-24-5. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:49b975f0-5bff-11e9-a9b4-5ef3fc9bb22f
Informace o vydaných dokumentech
--
Národní knihovna ČR
19.12.2022 13:57