Publikace Jana Hebenichta, Dějiny Čechův amerických
Text dotazu
Dobrý den,
dovoluji si požádat o informaci. V Genealogických listech jsem se dočetla o českém vydání publikace Dějiny Čechův amerických, Jana Habenichta. Je možné najít svědectví o životě svého předka jestliže vím,že odešel pravděpodobně v roce 1891-2 z oblasti Duchcovska za prací " do Ameriky"? Při sestavování rodopisu jsem narazila pouze na tato fakta.
Za jakoukoliv radu předem velmi srdečně děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
publikace "Dějiny Čechův amerických" je volně dostupná v digitalizované podobě v rámci systému Kramerius:  http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/183381. Zkoušeli jsme prohledat tento dokument prostřednictvím fulltextového vyhledávání, přičemž jsme hledali Vámi uvedené jméno "Antonín Černý". Ve výsledku vyhledávání se však toto jméno nevyskytovalo. Metoda OCR (optické rozpoznání znaků), která je pro možnost vyhledávání použita, ovšem  není stoprocentně  spolehlivá, nevylučujeme tedy, že kýžené informace můžete nalézt přímo  v textu publikace.
Informace o  Vašem příbuzném byste mohla nalézt i v několika dalších zdrojích, které jsou zaměřeny na genealogii či imigrační pohyb přistěhovalců. Naneštěstí je jméno Antonín Černý poměrně časté, pokud ovšem znáte některé další osobní údaje, mohly by Vám některé z následujících zdrojů pomoci:
*Přehled cestujících do Ellis Island (přístav, kde kotvily lodě s imigranty) či do přístavu v New Yorku (1890 - 1925): http://www.ellisisland.org/search/matchMore.asp?LNM=CERNY&PLNM=CERNY&first_kind=1&last_kind=0&RF=537&kind=exact&offset=50&dwpdone=1
* genealogické záznamy:
https://www.familysearch.org/search/records/index#count=20&query=%2Bgivenname%3AAntonin~%20%2Bsurname%3ACerny~
Např:
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/MKCB-K2L
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/VBVJ-28T
http://familytreemaker.genealogy.com/users/k/r/o/Russell-A-Krofta/WEBSITE-0001/UHP-0376.html
http://records.ancestry.com/Antonin_Cerny_records.ashx?pid=42097956
Obsáhlé zahraniční genealogické databáze, které můžete pro dohledávání použít:
* http://www.myheritage.cz/
* http://www.searchforancestors.com/mormongenealogy.html
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2012 16:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu