pšenice,vaječné bílky-recepty
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat na nějaké recepty , které
neobsahují pšenici a vaječné bílky.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
kuchařek, které obsahují recepty na bezlepkovou dietu (tedy dietu s vyloučením mimo jiné pšenice), je poměrně hodně. Pokud ovšem potřebujete recepty, které neobsahují ani pšenici ani vaječný bílek, bude třeba, abyste prošla jednotlivé publikace a vybrala pouze ty recepty, které odpovídají Vašemu požadavku. Vzhledem k tomu, že se jedná o základní složky mnohých potravin, existují však i jejich náhražky.
Kniha KOUKOLOVÁ, Alexandra. Praktická bezlepková kuchařka. Čestlice : P. Momčilová, c1999. 57 s. ISBN 80-85936-25-9 se na straně 11 zmiňuje o bezlepkové dietě s vyloučením mléka a/nebo vajec. Právě vejce lze nahradit vaječnou náhražkou, kterou lze použít ma pečení, k přípravě dezertů, na dortové polevy, omelety, atd. Lze ji použít i tam, kde kvůli nebezpečí salmonelozy nelze pužít vejce syrová.
Recepty v kuchařkách bez použití lepku byste tedy mohla pozměnit těmito vaječnými náhražkami.
Mezi potraviny, které jsou povoleny při bezlepkové dietě patří rýže, kukuřice, pohanka, sója, jáhly, luštěniny, brambory,... .Z těchto surovin se vyrábí produkty, kde se běžně vyskytuje pšenice- existuje např. kukuřičná, sójová, jáhlová mouka.
Recepty naleznete v publikacích:
* KOUKOLOVÁ, Alexandra. Praktická bezlepková kuchařka. Čestlice : P. Momčilová, c1999. 57 s. ISBN 80-85936-25-9
* PETRÁKOVI, Eva a Jiří. Kuchařka nejen pro alergiky : --vaříme a pečeme bez mléka a vajec. Vyd. 1.. V Praze : Triton, 2006. ISBN 80-7254-725-9.
* RUJNER, Jolanta; CICHANSKA, Barbara A. Bezlepková a bezmléčná dieta. Vyd. 1.. Brno : Computer Press, 2006. 108 s. ISBN 80-251-0775-2.
* BUŠINOVÁ, Iva. Bezlepková kuchařka. Vyd. 1.. Praha : Grada, 2005. 98 s. ISBN 80-247-0867-1.
* BUŠINOVÁ, Iva. Bezlepková kuchařka II. Vyd. 1.. Praha : Grada, 2007. 217 s. ISBN 978-80-247-1270-3.
* FRIDRICHOVÁ, Lenka. Bezlepková kuchařka. Vyd. 1.. Praha : Grada, 2002. 57 s. ISBN 80-247-0305-X.
* VERNEROVÁ, Monika; KOHOUT, Pavel. Bezlepková dieta : 148 receptů. Vyd. 1.. Praha : Vyšehrad, 2006. 79 s. ISBN 80-7021-802-9.
* BALÁKOVÁ, Alena. Tradiční recepty bez lepku. České vyd. 1.. Praha : Vašut, 2007. 151 s. ISBN 978-80-7236-356-8.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.06.2008 11:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu