První výskyt slova blejzr
Text dotazu
Dobrý den, lze nějakým způsobem zjistit \"první\" výskyt slova blejzr (jeho prvni zachycení ve slovníku - jakémkoli a také první výskyt např. v módních časopisech). Děkuji
Odpověď
Dobrý den, Slovo blejzr, blazer je odvozeno od anglického slova blaze = záře, jas.
Existují dvě verze vzniku názvu oděvu blejzr. Podle první se v blejzrech objevili v roce 1889 veslaři cambridžské univerzity, jejichž nachově červená saka vyhlížela zářivě Podle druhé v 19. století kapitán anglické lodi Blazer oblékl svoji posádku do modrých seržových sak s kovovými knoflíky a podle názvu lodi byl pak odvozen i název saka.
První zachycení ve slovníku se nám bohužel nepodařilo zjistit.
Masarykův slovník naučný : lidová encyklopedie všeobecných vědomostí. -- Praha : Československý kompas, 1925-1933. -- 7 sv. : il.
ani Ottův slovník naučný : illustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. -- Praha : J. Otto, 1888-1909. -- 28 sv. : il.
slovo blejzr nezmiňují.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.02.2008 16:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu