První vydání Bezruče
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych zpracoval článek o
Petru Bezručovi a potřeboval bych vědět, je-li to známo, ve kterých dnech
přesně poprvé vyšly Bezručovy básně. Jedná se mi především o zkonfiskované
číslo Času z roku 1899, v němž vyšly básně Den Palackého, Škaredý zjev a Jen
jedenkrát, dále pak přesné datum vydání 1. čísla Besed Času s podtitulem
Slezské číslo (1903) a případně i přesné datum prvního vydání Bezručových
básní pod názvem Slezské písně vydané Spolkem českých bibliofilů z roku
1909. V zásadě je ale asi nejdůležitější datum vydání Slezského čísla.
Děkuji mnohokrát,
Odpověď
Dobrý den,
- básně "Den Palackého, Škaredý zjev a Jen jedenkrát" vyšly v beletristické příloze časopisu Čas, 11.2.1899, s. 30-32,
- Slezské číslo vyšlo 10.5.1903, Knihovnička Času, č. 35 nákladem 3000 výtisků
- Slezské písně vyšly 12.5.1909, vydal Spolek českých bibliofilů, (7)s., 3 dřevoryty Vojtěcha Preissiga, 500 výtisků
- Slezské písně. Dodatky. vyšly 13.17,(7) s., 1 dřevoryt Vojtěcha Preissiga, 1000 výtisků
zdroj : FICEK, Viktor ; KUČÍK, Alois. Bibliografie Petra Bezruče. 1. část, Dílo. Praha : SPN, 1953. 158 s.
Na doplnění :
ve vyhledávání systému Kramerius zadáním klíčových slov : slezské písně bezruč 1909
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do;jsessionid=80FF0011BA586BBE61B90F8AFE6AAF4E,
jsme nalezli odkazy na následující periodika :
-Lidové noviny. ISSN: 1802-6265, Ročník: 1937, Výtisk: 18.9.1937, Stránka: 5
...knihovničce Času jako knížku. Bezruč dlouho odmítal, ale nakonec se přece jenom obměkčil. Rozhodl se listem z 11. října 1902 a tak se také rozhodlo, že českému národu byly dány Slezské písně. Bezruč psal: Pane doktore!
Tentokrát dám košem jen na půl... Nebot je mi těžko pořád Vám odpovídat
-Rudé právo, Ústřední orgán Komunistické strany Československa, ISSN: 0032-6569, Ročník: 1957, Výtisk: 15.9.1957, ránka: 2
...zveřejnění, Bezruč odmítá. Je přemlouván. Pomáhá v tom i Machar. Bezruč váhá... V únoru 1903 vycházejí jeho verše po prvé konečně knižně. Slezské číslo. V roce 1909 je vydána sličná knížka po druhé ve větším rozsahu a se změněným názvem: SLEZSKÉ PlSNĚ.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.08.2011 07:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu