První předabovaný film na světa a u nás
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se prosím vás zeptat jaký byl
první předabovaný film na světa a u nás.
Odpověď
Dobrý den,
prvním dabovaným filmem v Československu byl americký snímek Na stopě (Trailing the killer, 1932) režiséra Hermana C. Raymakera. Český dabing k tomuto filmu vznikl v roce 1933 a byl vypracován Ing. Miroslavem Gebertem, který přeložil, nahrál a sestříhal dialogy, a zároveň i interpretoval několik postav.
Na informaci o prvním dabovaném filmu na světě jsme bohužel nikde nenarazili. Nemnohé české a slovenské publikace na téma dabingu se jakožto o jedním z prvních dabovaných filmů zmiňují o americkém snímku Son of India (1931) od režiséra Jacquesa Feydera.
Nejstarší tradici ozvučování cizojazyčných filmů s účelem zpřístupnit je lokálnímu divákovi má pravděpodobně Japonsko. Filmy byly tam překládány do japonštiny ještě v době němého kina. Dialogy a vyprávění byly čteny živě tzv. benshim, který se snažil přizpůsobit projev různým postavám. Tento druh překladu byl v Japonsku velice populární, navozoval totiž klasické formy japonského divadla no a kabuki, v nichž také vystupuje vypravěč.
Dabing jako takový vzniknul spolu s nástupem zvukového filmu (konec 20. let). Jakožto způsob překladu se na světě rozšířil již začátkem třicátých let. Velmi dlouhou tradici dabingu má Itálie, a to hlavně kvůli zákonům fašistické diktatury, které až do pádu režimu v r. 1943 zakazovaly šíření filmů v jiném než italském znění.
Zdroje:
Makarian, G.: Dabing : Teória, realizácia, zvukové majstrovstvo. Bratislava: Ústav hudobnej vedy Slovenskej akademie vied, 2005.
Boháčová, J.: Tvůrci a technologické postupy filmového dabingu. Praha: Státní pedagogické nákladatelství, 1976.
http://msteer.co.uk/analyt/jfilmdubbing1.html
http://www.dubbingpedia.pl/wiki/Dubbing
http://it.wikipedia.org/wiki/Doppiaggio
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.01.2011 15:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu