první kancionál na území ČR
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaký byl první kancionál, který vznikl na území dnešní ČR. Případně kde se takovéto věci dají dohledat, pokud dají (www stránky, články, knihy, a další)
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
nejstarším dochovaným českým kancionálem je patrně tzv. Jistebnický kancionál. Jedná se o opis zpěvníku, který vznikl (pravděpodobně v Praze) kolem roku 1420 a byl objeven v r. 1872 na faře v obci Jistebnice u Tábora. Kancionál vychází z liturgie Želivského a táborů. Obsahuje překlady latinských liturgických zpěvů a české duchovní písně (mimo jiné i nejproslulejší husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci).
Více k tématu starší české literatury najdete např. v přehledové knize Česká literatura od počátku k dnešku nebo v příručce Josefa Hrabáka Starší česká literatura (Hrabák, J.: Starší česká literatura : úvod do studia. Praha : SPN, 1986).
Zdroje:
Lehár, J. – Stich, A. – Janáčková, J. – Holý, J.: Česká literatura od počátku k dnešku. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2004.
http://www.teologicketexty.cz/casopis/2006-1/Jistebnicky-kancional.html
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.06.2013 14:12
Anonym píše:
Čtvrtek 08.09.2022 00:42
Ještě z doby před tzv. Jistebnickým kancionálem se zachovalo několik rukopisů obsahujících mimo jiné i liturgické písně, popř. hymny, antifony, ordinária apod.:
- rukopis ze 14. století uložený v Národní knihovně České republiky pod signaturou V H 11
- Cronica ecclesiae Pragensis
- tzv. Milíčovský sborník modliteb
- Vyšebrodský rukopis z roku 1410
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu