První ISBN knihy
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych zjistit odpověď na otázku, která konkrétní kniha jako první měla ISBN?
Děkuji,
Kohoutková Kateřina
Odpověď
Dobrý den,
v zahraničí se tento údaj nedá jednoduše zjistit. Na základě článku s podrobnou historií ISBN: https://www.isbn-international.org/sites/default/files/FBF%20Day%20One_p15.pdf zveřejněném na stránkách https://www.isbn-international.org/content/publications se domníváme, že budete muset oslovit British Library. Vámi hledaná informace by buď mohla být zaznamenána v časopisu Bookseller, anebo se přes referenční oddělení této knihovny budete muset dostat k archivu obchodního domu, který přišel s požadavkem na toto číslo, byť v lokálním měřítku. Kontakt na British Library je: http://www.bl.uk/reshelp/inrrooms/stp/refteam/refteam/refcontacts.html
V českém prostředí to máme jednodušší, neboť máme k dispozici přírůstkový seznam z roku 1989 (pravidlo začalo platit v Československu od 1. 1. 1989). V roce 1989 paralelně vycházela díla, která již ISBN měla a i ta, která toto číslo ještě neměla. Jednalo se o monografie, kde se  délka vydání knihy protáhla z roku 1988 do roku 1989. Jinými slovy: některé knihy vydané v roce 1989 již ISBN měly, jiné ne.
Prvním československým titulem s ISBN byl titul:
Aktuální problémy hospodářského a zemědělskodružstevního práva: Sborník přednášek. [Díl] 2. 1. vyd. Trutnov: Dům kultury ROH, 1989. 29 s. ISBN 80-85012-01-4.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.12.2017 13:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu