průmysl Vokovice 19. a 20. století
Text dotazu
Informace týkající se existence továrny na poživatiny a snad i koření a šťávy - (snad LADA) pana Václava Naimana ve Vokovicích (založení továrny,přesný název, zaměření, zrušení a pod.) A totéž pro vokovickou čokoládovnu bratří Kroupových "Standard". Velice děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
poměrně obsáhlé informace se nám podařilo zjistit k čokoládovně "Standard" bratří Kroupových, která byla založena r. 1903 ve Vokovicích. U zrodu stáli bratři František a Rudolf Kroupovi a čokoládovna se brzy stala nejprve v Rakousko-Uhersku a později v Československu jednou z nejznámějších. Během prvních pěti let stoupl počet zaměstnanců z 80 na 350. Továrna vyráběla hned od začátku kvalitní, a tedy i dražší čokolády a různé cukrovinky. Její sortiment tvořilo neuvěřitelných 2500 položek, mezi nimi např. kakaový prášek prodávaný v typické červené plechovce různých velikost, čokoládové doutníky či bezalkoholové ovocné světlé pivo. Firma byla ve své době velice progresivní, část produkce vyvážela do zahraničí. Z několika podnikových prodejen byla nejznámější ve Vodičkově ulici v Praze. Zpočátku, v roce 1906, nechali bratři ke staršímu objektu na dnešní Evropské třídě č.115 přistavět sklad a v letech 1922-1924 se továrna rozrostla do moderního závodu s kancelářemi, skladišti a kotelnou s komínem.
Podnik hodně utrpěl v době hospodářské krize a v r. 1935 musel být pro nedostatek kapitálu dokonce uzavřen. Podařilo se ho však obnovit a jediným majitele se stal František Kroupa, syn jednoho z majitelů. V letech 1940-1947 byla firma zapsaná jako komanditní společnost Kroupa a spol.. Dalšímu rozvoji bohužel zabránila 2. světová válka, podnik byl Němci vytipován pro utajenou výrobu motorů střel V1 a továrnu čekal nucený prodej. Po válce se sice značka Standard ještě nějaký čas používala, v padesátých letech známé jméno zaštítilo sdružení několika dalších čokoládoven (pravděpodobně se jednalo o sdružení Standard - n.p.Kutná Hora se závody Koukol a Michera a J.Středa Kutná Hora, Jitřenka Hradec Králové, Kolinea Kolín, V.Balcar Náchod, Albis a V.Syrůček Opatovice nad Labem, Ego Přelouč a Velim ve Velimi), ale s nastávající reorganizací čokoládového průmyslu se z trhu úplně vytratila.
Standard bratří Kroupových dnes připomíná pouze hotel a rezidence Standard v Praze na Rašínově náměstí, který je úzce spjat s čokoládovou stejného jména. Majiteli tohoto secesního činžovního domu jsou totiž potomci zakladatelů. Stylizovaný firemní znak ve tvaru zeměkoule se dvěma prapory a královskou korunou je ale patentován a návštěvníci penzionu Standard se s ním setkají i dnes.
Použitá literatura: Krámský, Stanislav, Feitl, Josef a Broncová, Dagmar, ed. Kniha o čokoládě: historie výroby čokolády a cukrovinek v českých zemích. Vyd. 1. Praha: Milpo media, 2008. 167 s. Z historie průmyslu. ISBN 978-80-87040-13-3.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200901/contents/nkc20081830826_1.pdf
S reklamou na výrobky čokoládovny se můžete setkat i v dobovém tisku.
Příklady obalů čokolád této firmy naleznete na adrese http://www.chocolatewrappers.info/Csr/Old/old_chocolatewrappers3.htm.
Obdobné reklamy vycházely také podniku "Lada", o této firmě bohužel žádné jiné informace než ty uvedené v reklamě, nemáme. V reklamách se můžete dočíst následující:
"Odborníci říkají: Lada-Special polévkové koření má skvělou chuť a velkou vydatnost. Hospodyňky a dobré kuchyně jím velmi uspoří. Pokrmy zlepšené polévkovým kořením Lada-Special přesvědčují, že si český výrobek Vaší přízně zaslouží.
V.NAIMAN, kom. spol. pro výrobu poživatin, Praha - Vokovice."
(Národní listy, 25.11.1933, r. 73, č. 323, s. 7)
Reklamy na čokoládovnu Standard i firmu Lada můžete dohledat v digitální knihovně Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/). Vyhledávání a zobrazování metadat spolu s krátkým úryvkem je možné odkudkoli, zobrazování plných textů se dle roku vydání pojí s IP adresou, tzn. určité roky lze zobrazovat pouze na vybraných počítačích v Národní knihovně ČR. Více informací o přístupu k plným textům naleznete na adrese http://kramerius.nkp.cz.
Pokud máte zájem získat více informací o podniku Lada, pomoci by Vám mohl Archiv hl. města Prahy, který by ve svých fondech mohl mít odpovídající sbírky. Internetové stránky Archivu naleznete na adrese http://www.ahmp.cz/index.html, informace o fondech na adrese http://www.ahmp.cz/index.html?mid=3&wstyle=0&page=''. Zajímavé informace nebo alespoň návody na další bádání by Vám také mohlo poskytnout Muzeum čokolády http://www.choco-story-praha.cz/.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2012 08:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu