Průměrný plat podnikatelů a podnikatelek
Text dotazu
Dobrý den,
často se mluví o tom že je rozdíl mezi platy u můžu a u žen, chtěl bych se zeptat jaké jsou průměrné platy, případně mediány u mužů podnikatelů a žen podnikatelek.Říkám si že pokud zaměstnavatelé skutečně protežují muže a dávají ženám menší platy za stejnou práci při stejném výkonu, tak by se to projevilo právě na platech v podnikatelské sféře tím, že by neměl být mezi muži podnikateli a ženami podnikatelkami v platu rozdíl. Děkuji předem za Váš čas věnovaný mému dotazu.
Odpověď
Dobrý den,
jedná se o poměrně složitou otázku, protože v nerovnosti platů mužů a žen hraje roli řada faktorů, nejen diskriminace (nebo naopak protěžování) ze strany zaměstnavatele.
Tato problematika vystupuje na povrch od 50. let, kdy byl v socialistickém Československu zaváděn ,,dvoupříjmový model rodiny".
Přes  právní vyrovnání obou pohlaví v pracovněprávním vztahu (proces vyústil v zákoně č.
65/1965 Sb., Zákoník práce) ženy dosahovaly nižších výdělků ve srovnání s muži a jejich příjem byl v rodinných rozpočtech vnímán jako druhý, dodatečný příjem.
Zaměstnanost žen se alokovala do činností s nižší fyzickou námahou (lehký průmysl, služby, zdravotnictví, školství, správa) a s většinou nižším mzdovým ohodnocením.
Podle celostátních mzdových šetření2 v České socialistické republice dosáhly výdělky žen v roce 1984 68,9 % výdělků mužů a v roce 1988 to bylo 70,6 %.
V  současných odborných studiích, i populárních článcích jsou uváděny mnohé obecné důvody nižších platů např.:
Stále převažující dělení na mužské a ženské obory.
Rozšířené mínění, že muž má rodinu uživit a žena se má spíše starat o domácnost vede k tomu, že ženy prý nebývají pod tlakem aby potřebovaly velkou výplatu . Proto  nebývají zvyklé žádat o zvýšení platů.
S tím souvisí preference žen vyhýbat se vedoucím pozicím (lépe placeným) z důvodu jejich časové náročnosti, neslučitelné s péčí o rodinu.
Důvodem bývají i kariérní pauzy z důvodů mateřské dovolené. Po opětovném nástupu do práce začínají ženy s nižším platovým zařazením.
Nejmenší rozdíly mezi platy mužů jsou prokazatelně v pozicích, na které se vztahují tabulkové platy.
Největší platová diskriminace žen probíhá dle výzkumu z roku 2007 v malých firmách do 15 zaměstnanců.
Nepodrobnější rozbor platové situace se srovnáním podnikatelského a nepodnikatelského sektoru jsme našli v průzkumu ,,Výdělky žen a mužů v podnikatelské a nepodnikatelské sféře" zpracovaném pro  Výzkumný ústav práce a sociálních věcí.
Rozdíly se ukázala vy všech sférách.
http://praha.vupsv.cz/fulltext/vz_247.pdf
,,Vzhledem k dělbě práce mezi ženou a mužem v rámci genderových stereotypů tyto rozpory může ve výrazné míře řešit rozvinutá síť péče o rodinu a výdělková úroveň, která umožní nákup komerčních služeb. Koncepce nízkých mezd v Čechách a na Moravě, která přetrvává od 1. průmyslové revoluce, však zatím toto řešení většině domácností, tedy ženám, znemožňuje."
Tematické články:
V počtu začínajících podnikatelů už několik let vedou ženy. Loni se jich do malého podnikání pustilo 8942, což je téměř o polovinu víc než mužů. "Od roku 2012 počet mužů podnikatelů stagnuje, zatímco u žen vzrostl o více jak 34 tisíc," komentuje trend Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.
Zdroj: https://www.penize.cz/podnikani/325189-podnikave-zeny-valcuji-muze-v-byznysu-mene-riskuji-a-nehoni-si-triko
Když už jsme u peněz, jako atraktivní příjem z podnikání vidí ženy částku mezi 25 až 30 tisíci korunami.
Když ale překážky překonají, většinou se jim daří. "Ženy jsou vytrvalé, méně riskují, nemají ego mužů a jdou věcně za výsledkem. Úspěch neměří finančními a mediálními ukazateli, ale schopností přežít v delším časovém horizontu, klidně i s menšími zisky," domnívá se Karel Havlíček.
Literatura:
STEINER, Hannah. Férové platy - férové penze: příklady dobré praxe. [Praha]: Otevřená společnost, o.p.s. ve spolupráci s Netzwerk österreichischer Frauen- und Mädchenberatungsstellen, [2015].
KALA, F., NOVOTNÝ, M. Výdělky mužů a žen. Srovnání za 4. čtvrtletí 2002. Trexima, spol. s r.o., 2003
JURAJDA, Š. Gender wage gap and segregation in enterprises and the public sector in late transition countries. Journal of comparative economics, , 2003
STUPNYTSKYY, O. Struktura rozdílů ve výdělcích mužů a žen v managementu.
Praha: VÚPSV v.v.i., 2007
Kolektivní vyjednávání, aneb, Uplatnění rovnosti mužů a žen v praxi: učební manuál. Praha: ČMKOS, 2007.
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.10.2018 01:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu