Prozměnu a pro změnu
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v jakých případech se píše "prozměnu" a "pro změnu". Chápu rozdíl třeba ve větě:
Prozměnu jsme jeli k babičce versus Poslanci hlasovali pro změnu...
Je tvar slova "prozměnu" správný? Dá se to takhle psát?
Odpověď
Dobrý den,
výraz "prozměnu" není gramaticky správný, v češtině se nevyskytuje. Lze tedy použít pouze spojení předložky a podstatného jména psaného zvlášť - "pro změnu". Slovník spisovného jazyka českého uvádí příklad podobný Vám  uvedenému: Pro změnu se drbe na zádech.
Použité zdroje:
* Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Praha: Academia, 1994 (Brno : Tisk). 647 s. ; 27 cm. ISBN 80-200-0493-9.
* Slovník spisovného jazyka českého. VIII, Z-Ž, Doplňky a opravy. Praha: Academia, 1989. Str. 343.
* Pravidla českého pravopisu: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Praha: Academia, 1998. 391 s. ISBN 80-200-0475-0.
* Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR - http://prirucka.ujc.cas.cz /
* LEXIKO - webové hnízdo o novodobé české slovní zásobě a výkladových
slovnících - http://lexiko.ujc.cas.cz/heslare/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.05.2011 07:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu