Protektorátní vydání Čapka
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je možné, že za protektorátu vyšly u Fr. Borového Karlu Čapkovi (zřejmě) sebrané spisy, jako někdejšímu \"veřejnému nepříteli číslo dvě\" na seznamech gestapa. S tím souvisí můj další dotazí dotaz - mám ve své knihovně vydání Života a díla skladatele Foltýna, v jehož tiráži je uveden rok vydání 1941, stejně jako na obálce. Katalog NK mi ale najde pouze vydání z roku 1939 a 1940, jak je to možné?
Odpověď
Podle bibliografie Karla Čapka (Bibliografie Karla Čapka : (soupis jeho díla) / Boris Mědílek ... [aj.] ; úvod Jiří Opelík. -- 1. vyd.. -- Praha : Academia, 1990. -- 658 s. ; 24 cm) vycházel Čapek za protektorátu právě do r. 1941. Když se podíváte blíže, najdete v bibliografii záznamy o zásazích cenzury (např. položka č. 3675). Po r. 1941 Čapek již nevycházel. Lze to vysvětlit změnou poměrů a přitvrzením ze strany Němců. V r. 1941 přijíždí do Prahy Heydrich, následuje atentát a další represe. Čapek kromě toho zemřel v r. 1938, jeho dílo tedy nemuselo být přímo v centru pozornosti. Cenzura do r. 1941 poze kontrolovala, selektovala. Např. Matka po r. 1938, za protektorátu, již nevyšla.
Co se týče spisů. Jde o Spisy bratří Čapků, v nich na základě smluv s nakladatelem Borovým vycházela díla obou Čapků. Do jisté míry to byl obchodní a reklamní postup a samozřejmě lukrativní kontrakt. Tyto spisy vycházely již za života obou autorů.
Pokud jde o vydání Života a díla skladatele Foltýna. V elektronickém katalogu NKC nejsou v současné době uvedeny všechny knihy z fondů NK před r. vydání 1996. Ty se zpětně doplňují. Kompletní údaje byste našel v lístkových katalozích Katif (http://katif.nkp.cz/). Autoři Bibliografie nicméně podotýkají, že ani NK nemá Čapkovo dílo v úplnosti, naopak se značnými mezerami. Údaje v katalozích jsou na základě tzv. povinných výtisků, jejichž získávání je někdy obtížné i dnes, nemluvě o dřívějších dobách, popř. o protektorátu.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 11:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu