prostudování prvorepublikového a protektorátního tisku
Text dotazu
Zajímá mě prvorepublikový a protektorátní tisk,hlavně časopisy a z těch časopisů,zejména humoristické.Tak bych rád věděl,zda je potřeba se přihlásit a stát se členským čtenářem,nebo postačí předložit doklad totožnosti nebo novinářský průkaz ? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
pro práci s fondem Národní knihovny je třeba platná čtenářská registrace. Registrace na 1 rok stojí 100 Kč (+ 10 Kč za vystavení průkazu). Je možné ji zařídit na počkání v Hale služeb v Klementinu, vyžaduje se předložení dokladu totožnosti (občanského průkazu nebo pasu). Časopisy budete následně moci objednat do studovny pomocí elektronického katalogu (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) a svého čtenářského konta, nebo případně i pomocí papírových formulářů dostupných v Hale služeb.
Pro urychlení celého procesu můžete také využit možností internetové předregistrace - pro tento účel na přihlašovací stránce v elektronickém katalogu zvolte odkaz "Registrovat se" a vyplňte registrační formulář. Pomocí ID a hesla, která Vám budou vygenerována, budete si moci svazky objednat ještě před osobní návštěvou knihovny a před vyzvednutím výpůjčky pouze uhradíte registrační poplatek a necháte si vystavit průkaz. Mnoho starých periodik ještě není zaneseno do elektronického katalogu, a tak je třeba je objednávat přes naskenovaný lístkový katalog http://retris.nkp.cz. Z tohoto katalogu můžete taktéž objednávat ještě před dovršením registrace.
Obor
Informace o knihovně
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.02.2017 19:11
Jan Pešula (Wikipedista:Sapfan) píše:
Středa 22.02.2017 22:36
Než Vám vystaví čtenářský průkaz (viz výše), tak můžete zkusit docela široký výběr digitalizovaných novin a časopisů v Moravské zemské knihovně Brno na adrese http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/ . Z humoristických tam jsou dostupné např. Humoristické listy ( http://www.digitalniknihovn[…]435d-11dd-b505-00145e5790ea ), Rašple ( http://www.digitalniknihovn[…]24e7-11e3-a5bb-005056827e52 ) nebo Davidova houpačka ( http://www.digitalniknihovn[…]54b9-11de-8bcd-000d606f5dc6 ), ale určitě při troše hledání najdete další. Zadejte si na levé liště vhodný výběr (např. "Noviny a časopisy" a rok vydání 1918-1945) a vypadne Vám spousta titulů (různého zaměření).
Trochu humoru (hlavně karikatur) možná najdete také v Rozpravách Aventina - viz např. http://archiv.ucl.cas.cz/[…]/1.png - ale jinak je to samozřejmě spíš kulturní časopis. Uvádím ho hlavně jako příklad titulu, který je online dostupný v Ústavu pro českou literaturu AV ČR ( http://archiv.ucl.cas.cz/ ), protože i tam se můžete poohlédnout.
Jinak kdyby Vás zajímal obecně tisk z této doby (nikoliv humoristický), tak zajímavé tituly (z mé osobní zkušenosti) jsou např. Lidové noviny ( http://www.digitalniknihovn[…]e5f9-11dc-bfb2-000d606f5dc6 ), Národní listy ( http://www.digitalniknihovn[…]435d-11dd-b505-00145e5790ea nebo http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/1452626 ) a Národní politika ( http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/28 ). Inteligentní, čtivé komentáře k aktuální politice uveřejňovala také Přítomnost ( http://www.pritomnost.cz/[…]/197-archiv-vsech-cisel-od-roku-1924 - F. Peroutka, E. Bass, M. Jesenská aj.) Ale to už je asi nad rámec Vašeho zájmu.
Přeji Vám hodně příjemných zážitků při studiu historických novin a časopisů.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu