Miloš Dufek
Text dotazu
Prosím o sdělení původu jména a příjmení Miloš Dufek.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
podle knihy Jak se bude vaše dítě jmenovat? (s. 235) je jméno Miloš:
"české jméno utvořené z přídavného jména milý, znamená tedy "milý, přívětivý, milovaný"; příbuzný význam mají Milan, Miloň, Milda, Milča, Milík aj. - Považuje se za obdobu latinského jména Amatus, Amand; užívá se též jako domácká podoba jmen začínajících na Mil- (Miloslav aj.), popřípadě na -mil zakončených (Slavomil aj.). - Domácké podoby: Míla, Milek, Milča, Milošek, Miloušek, Milánek aj. - Slovensky, srbsky a chorvatsky Miloš, polsky Miłosz, maďarsky Milos, bulharskou obdobou jsou Milko, Milčo. - Miloš stále velmi oblíben, Milouš běžný ve starší generaci. - Jmeniny: 25. ledna."
Co se týče příjmení Dufek, podle knihy Naše příjmení od Antonína Kotíka, je příjmení Dufek odvozeno od podstatného jména duch.
Podle knihy Naše příjmení od Dobravy Moldánové (s. 45) vzniklo příjmení Dufek, Duffek chybným čtením starého zápisu příjmení Dušek s dvojím dlouhým s.
Použité zdroje
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude Vaše dítě jmenovat ?: Obsahuje na 14 000 podob jmen českých a cizojazyčných : původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář : informace o jménech afrických a asijských. 5., aktualizované a podstatně rozšíř. vyd. Praha: Academia, 2010, 783 s. ISBN 978-80-200-1888-5.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. Praha: t. E. Beaufort, 1894, 288 s. Dostupné z: https://archive.org/details/naepijmenstudie00kotgoog
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 3., (druhé v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, 2010, 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
18.01.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu