-
To se mi líbí
-
Doporučit
Zajímá mne vývoj legislativy v oblasti vysokoškolského studia.
Dobrý den,
potřebné informace naleznete zejména v dokumentu s názvem Historie a vývoj vysokého školství - 1919-2008, který na svých webových stránkách zpřístupňuje Český statistický úřad (https://www.czso.cz/csu/czso/historie-a-vyvoj-vysokeho-skolstvi-n-i46po3jjgu), nebo v bakalářské práci Michaely Topinkové - Terciární vzdělávání (https://dspace5.zcu.cz/bitstream/11025/29001/1/Terciarni%20vzdelavani%20-%20Topinkova%20-%202017-final.pdf).
Aktuálně platné informace o legislativě vysokých škol jsou pak k dispozici na stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (http://www.msmt.cz/vzdelavani/vysoke-skolstvi/legislativa).
Z dalších zdrojů by Vám alespoň dílčí informace mohly poskytnout následující dokumenty:
* URBÁŠEK, Pavel. Vysokoškolský vzdělávací systém v letech tzv. normalizace. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2008. ISBN 978-80-244-1879-7. Dostupné také z (plný text pouze z počítačů v NK ČR): https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:62250070-aea0-11e4-a7a2-005056827e51
* MORKES, František. Zákony o vysokých školách z let 1948-1989. Pedagogika. 1999, 49(2), 115-127.
Resumé: Článek podává přehled a charakteristiku československých vysokoškolských zákonů a jejich novel v období před listopadem 1989. Charakteristika zákonů z hlediska postupně prováděných změn v řízení vysokých škol. Zákon o vysokých školách v roce 1950 - zřízení státního výboru pro vysoké školy. Zbavení vysokých škol veškerého majetku - převod na stát. Prvky centralizace a ideologizace ve vysokoškolské politice. Podřizování původně samosprávných vysokých škol centrální státní byrokracii a legislativní zakotvení mimořádných pravomocí ministra.
* ČUTKOVÁ, Jana. Vývoj školské správy na našem území. Brno, 2009/2010. Bakalářská práce. Masarykova univerzita. Právnická fakulta. Katedra dějin státu a práva. Dostupné také z: https://is.muni.cz/th/c1srp/Vyvoj_skolske_spravy_na_nasem_uzemi.pdf
* Historie Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze - https://www.fel.cvut.cz/cz/elektra/historie/historie_VSEI
Informace o vydaných dokumentech
--
Národní knihovna ČR
26.02.2020 13:24