-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, prosím o informaci ohledně první písemné zmínky o obci Velké Hydčice (okres Klatovy, Plzeňský kraj), historie jejího vzniku a význam názvu Velké Hydčice. Moc děkuji.
Dobrý den,
Vámi položený dotaz o hledání Informace o vesnici Velké Hydčice (historie jejího vzniku, první písemná zmínka a význam názvu Velké Hydčice) byl úspěšný.
Velké Hydčice se nalézají na pravém břehu Otavy nedaleko Horažďovic. Na protějším břehu leží ves Malé Hydčice.
Historie vzniku obec Velké Hydčice je známá pouze z archeologických nálezů. Vesnice byla již osídlena již před více než 2 tisíci lety př.n.l. Dokazuje to archeologický nález žárového hrobu, který byl nalezený na poli v Luhu.
První písemná zmínka o této vesnici je z roku 1045, kdy vesnice byla knížetem Břetislavem věnována Břevnovskému klášteru.
Tato informace je zřejmá z tohoto spojení:
1045, Brecizlaus dux ecclesiae Brevnov. Confert villas Hidchice et ib. villam eiusdem nominis Hidchice, CB. I, 353 Volný překlad: kníže Břetislav kostelu/klášteru břevnovskému věnoval vesnice Hydčice a zde táž vesnici nazval jménem Hydčice, C[hronica] B[oemorum]. I., 353.
Význam názvu Velké Hydčice se dá interpretovat několikerým způsobem:
1)Hydčice = ves lidí Hýdkových; viz. přijmení Hydek u Kotíka.
2)Toto vlastní jméno může vycházet z rus. Gídkij/Hydkýj (=Hnusný, odporný, dotěrný);
3)Hýdek od moravského Hyd. 1)"hmyz příživný, 2. Ošklivec, 3. Verbež/sebranka
Pokud si budete přát přečíst delší historii této obce, můžete nahlédnout do použité literatury.
KÁBRT, Jan et al. Latinsko-český slovník. 4. vyd. Praha: SPN, 1996, C1957. 483 s. Střední slovníky jednostranné. ISBN 80-04-26657-6.
PROFOUS, Antonín, ŠMILAUER, Vladimír a SVOBODA, Jan. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1947-1960. 5 sv.
SEDLÁČEK, August. Místopisný slovník historický království českého. Vyd. 2., v Argu 1. Praha: Argo, 1998. 1043 s. ISBN 80-7203-099-X.
Velké Hydčice - 950 let. Velké Hydčice: Obec, 1995. 18 s.
Internetové odkazy:
http://www.velkehydcice.cz/[…]97&lid=cs&oid=61725
https://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A9_Hyd%C4%8Dice
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
13.07.2016 11:05