-
To se mi líbí
-
Doporučit
Je možné zjistit, do kdy se toto příjmení užívalo? Děkuji moc.
Dobrý den,
dle knihy "Naše příjmení" bylo příjmení Stuchlík odvozeno od slova stuchlík = lakomec (od slovesa ztuchnout - zplesnivět; člověk, který nechává zplesnivět peníze).
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 1550 mužů a 1527 žen s příjmením Stuchlík/Stuchlíková. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Příjmení vznikala v průběhu několika staletí, tedy od 14. do 18. století. Neměnnost příjmení byla uzákoněna až dekretem Josefa II. v roce 1786. Před tímto datem mohlo docházet k různým pravopisným i jazykovým proměnám příjmení. Konkrétní podoby a historii používání uvedeného příjmení je možné ozřejmit pouze genealogickým výzkumem v dané linii rodu.
Jak přesně při genealogickém pátrání postupovat Vám mohou poradit následující publikace a zdroje:
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen. Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Popřípadě je možné nechat si rodokmen zpracovat profesionálními genealogy.
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Naše jména: www.nasejmena.cz
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
07.08.2017 08:00