-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
srdečně vás zdravím a prosím o pomoc, konkrétně o informaci.
Pro historickou studii sestavuji údaje o kněžích a řeholních sestrách sv. Vincence v Boskovicích, církevně arcidiecéze Olomoucká event. diecéze Brněnská.
V minulosti byly tyto seznamy uváděny pod různými názvy - 1783 Catalogus universis cleri, 1784 – 1833 Catalogus venerabilis cleri, 1834 – 1869 Personalstand der Secular- und Regular Geistlichkeit, 1869 – 1902 Catalogus venerabilis cleri, v letech 1903 – 1944 Catalogus cleri. Po roce 1944 seznamy pod názvem Catalogus cleri mizí a jejich pokračování se mi nepodařilo zjistit.
Prosím proto o laskavou informaci a radu, pod jakým názvem jsou tyto seznamy uváděny po roce 1942, event. ve kterém materiálu lze podobné seznamy od tohoto roku nalézt.
Za laskavost a námahu předem mnohokráte děkuji.
Dobrý den,
některé katalogy s údaji o kněžích, sestrách a církevních hodnostářích z období 1940-1949 jsou dostupné v NK a jiných knihovnách:
Catalogus venerabilis cleri Archidioecesis Olomucensis ... Olomucii: A. Skernizl, [1785]-1949; přehled o dostupnosti: https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=005828271&local_base=SKC
Catalogus cleri Archidioecesis Olomucensis z let 1941, 1943, 1946, 1949, odkaz na záznam: https://aleph.vkol.cz:443/F?func=direct&doc_number=000994562&local_base=SVK01&format=999
Souhrnný katalog z roku 1949 uvádí seznamy řeholníků, též zahrnuje přehled o sestrách sv. Vincence – ne však ve spojení s Boskovicemi. Kdybyste do něj chtěl nahlédnout, je dostupný v NK:
KATOLICKÁ CÍRKEV. Arcibiskupství olomoucké, HOŘÁK, František, ed., ZEMEK, Metoděj, ed. a SVOBODA, Stanislav, ed. Katalog kněžstva arcidiecése olomoucké na r. 1949: Podle stavu dne 15. prosince 1948. Olomouc: nákl. vl., 1949, 563 s.; odkaz na záznam: https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000674858&local_base=NKC
Drobnou zmínku o klášteru milosrdných sester sv. Vincence z Pauly jsme nalezli také ve starším katalogu (rovněž dostupný v NK): Catalogus cleri dioeceseos Brunensis. Brunae: s.n., 1938, 1938(1), s. 346-347 + týž 1940, 1940(1), s. 93. Nicméně to už se jedná o starší období, než které chcete rozkrýt.
Klášter sester sv. Vincence z Pauly v Boskovicích byl 1948 zrušen, z Boskovic sestry odešly 1950, tedy z pozdějších let patrně již nebudou záznamy o řeholnících existovat.
V pátrání by Vám mohly být nápomocné například některé lokální arcibiskupské archivy: Arcibiskupství olomoucké a Diecézní archiv Biskupství brněnského mají své vlastní fondy. Z přehledu, který na svých webech tyto instituce uvádějí ale spíše vyplývá, že katalogy řeholníků, na které se zaměřujete, jejich sbírky neobsahují.
Zdroje:
KATOLICKÁ CÍRKEV. Arcibiskupství olomoucké, HOŘÁK, František, ed., ZEMEK, Metoděj, ed. a SVOBODA, Stanislav, ed. Katalog kněžstva arcidiecése olomoucké na r. 1949: Podle stavu dne 15. prosince 1948. Olomouc: nákl. vl., 1949. 563, 563 s.
Catalogus cleri dioeceseos Brunensis. Brunae: s.n., 1938, 1938(1), 357 s. + týž 1940, 1940(1), 113 s.
https://archiv.biskupstvi.cz/fondy-arciknezstvi-dekanstvi/
https://archiv.biskupstvi.cz/inventar-fu-boskovice/
https://www.ado.cz/arcibiskupstvi/struktura-uradu/archiv/
Informace o vydaných dokumentech
--
Národní knihovna ČR
14.02.2022 08:00