Propolis
Text dotazu
Dobrý den, slyšela jsem o skvělých účincích včelího produktu propolisu a ráda bych se o něm dozvěděla víc. Zejména jeho antibiotické účinky.
Odpověď
Dobrý den,
slovo propolis (πρόπολη) je řeckého původu,skládá se ze 2 slov: προ („před“) a πόλη („město“) a znamená „předměstí“.
Propolis je jeden ze včelích produktů. Je to pevná látka, vzhledem i konzistencí připomínající přírodní pryskyřici. Včely jej sbírají z pupenů stromů, vymazávají jím otvory v úlu, a vytvářejí tak "ochranný štít" proti chorobám a parazitům.
Z chemického hlediska jde co do podílu jednotlivých složek o velmi proměnlivou směs pryskyřičných látek (asi 50 %), včelího vosku (asi 30 %), balzámů a éterických olejů (do 10 %) a pylu.  Zbarvení propolisu je ovlivněno přítomností stopových prvků reagujících s flavonoidními barvivy na šedočerné nebo zelenočerné látky. Propolis má silně antibakteriální a  anestetické účinky, je dobrý biostimulátor (na rozdíl od antibiotik nevede ke vzniku rezistentních kmenů bakterií. Propolis má bakteriostatické účinky např. na Bacillus subtilis, salmonely, stafylokoky a jiné. Působí negativně na růst různých druhů hub a kvasinek.  Uvedené účinky se připisují především přítomnosti flavonoidů a z menší části přítomným derivátům organických kyselin.
Včely si do hnízda ukládají velké zásoby propolisu, které jim v případě potřeby přijdou vhod. V případě, že do hnízda vnikne větší zvíře, jako například myš nebo rejsek, včely ho svými žihadly usmrtí, ale už ho nedokáží z hnízda odstranit. To by mohlo znamenat velké ohrožení zdraví včelstva. Včely řeší problém tak, že mrtvolku celou zatmelí propolisem. Vznikne konzervovaná mumie, která riziko infekce vyloučí.
Antimikrobiální vlastnosti jsou zužitkovány formou mastí nebo roztoků. Většímu uplatnění v oficiální farmakologii brání obtížná standardizace způsobená velkou proměnlivostí jeho složení. Jako povrchové anestetikum se uplatňuje ve stomatologii, v kožním lékařství se propolis osvědčil proti houbovým onemocněním.  Lékaři zjistili jeho dobrou účinnost při plísňových zánětech nohou, při infekčních koutcích, proti bílé plísni obličeje. Každé použití propolisu ale vyžaduje lékařský dohled. U některých lidí je reálná možnost nepříjemných alergických reakcí. V lidovém léčitelství je používán jako lihový roztok (pro vnější i vnitřní užití) či mast.
Tinktura zředěná vodou v poměru 1 : 2 je vhodná jako ústní voda.
ZDROJ : Encyklopedie Universum. Praha : Odeon 2001 Použité a doporučené zdroje :
https://cs.wikipedia.org/wiki/Propolis
https://cs.wikipedia.org/wiki/Apiterapie
Doporučená literatura :
HORÁKOVÁ, Pavla. Propolis a jeho využití [online]. Lekarna.cz, 2016-30-06 [cit. 2016-11-08]. Dostupné onlin VESELÝ, Vladimír a kol. Včelařství. Praha: Brázda, 2003. ISBN 80-209-0320-8. Kapitola Propolis, s. 249-250.
Propolis : získávání - recepty použití / Klaus Nowottnick ; z originálu Propolis Gewinnung - Adwendung - Rezepte ... přeložil Miroslav Klika. -- První vydání. -- Bratislava : Slovo, s.r.o., [1995],  ©1995.
NEPRAŠ, Josef. České včelařství. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1971. 335 s. Živočišná výroba.
TAUTZ, Jürgen. Fenomenální včely: biologie včelstva jako superorganizmu. Vyd. v češtině 1. Praha: Ve spolupráci s Českým svazem včelařů vydalo nakl. Brázda, 2009. 286 s. ISBN 978-80-209-0376-1.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.03.2018 10:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu