Procesy s nacisickými zločinci
Text dotazu
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, kde bych mohla najít informace o procesech s nacistickými zločinci, hlavně těch, kteří figurovali v koncentračních táborech Osvětim, Terezín, Dachau, Belsen, Ravensbrück, Terezín, Buchenwald a Kurtem Daluegem, zastupujícím říšským protektorem za 2. světové války. Děkuji
Odpověď
Odpověď:
Dobry den, ve fondu NK CR se nachazi pomerne velke mnozstvi literatury k povalecnym procesum s nacisty, velka cast se jich zameruje na Norimbersky proces (1945-1946) a dale pak i ve velke mire na proces ve Frankfurtu nad Mohanem (1963-1965). V nize uvedenych publikacich jsme nasli zminky i o techto povalecnych procesech:
1947 - Varsava - soud s Rudolfem Hoessem, prvnim velitelem osvetimskeho tabora
1947 - Krakov - soud se 40 spoulupracovniky R.Hoesse - http://de.wikipedia.org/wiki/Krakauer_Auschwitzprozess
1961 - Izrael - soud s Adolfem Eichmannem - http://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Eichmann,
http://de.wikipedia.org/wiki/Eichmann-Prozess,
http://www.ushmm.org/wlc/article.php?lang=en&ModuleId=10005179
1963-1965 - Frankfurt nad Mohanem - soud s 22 byvalymi prislusniky SS, kteri se zodpovidali za ciny spachane v KT Osvetim - http://de.wikipedia.org/wiki/Auschwitz-Prozesse
1979-80 - Kolín nad Rýnem - proces s Kurtem Lischkou, Herbertem Hagenem a Ernstem Heinrichsohnem
Nize uvedene knihy muzete v NK CR studovat na zaklade platneho ctenarskeho prukazu, blizsi informace o publikacich naleznete v elektronickem katalogu NK CR - bazi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc):
KELLEY, Douglas M. Muzi kolem Hitlera. Praha : Aventinum, 1948. 232 s.
POLEVOJ, Boris. Norimbersky denik. 1. vyd. Praha : Lidove nakladatelstvi, 1972. 229 s.
- spise beletristicka forma
GILBERT, G.M. Norimbersky denik. 3. vyd. Praha : Mlada fronta, 1981. 404 s.
POLTORAK, A.I. Norimbersky proces. 1.vyd. Praha : Nase vojsko ; Svaz protifasistickych bojovniku, 1970. 412 s.
OVERY, Richard. Vyslechy : nacisticka elita v roce 1945 v rukou spojencu. Praha : BB art, 2004. 551 s. ISBN 80-7341-237-3.
SCHWARBERG, Guenter. Der Juwelier von Majdanek. Goettingen : Steidl, 1991. 254 s. ISBN 3-88243-118-0.
- proces s prislusniky SS z koncentracniho taboru Majdanek
KRAUS, Ota ; KULKA, Erich. Tovarna na smrt : dokument o Osvetimi-Birkenau. 3. vyd. v Nasem vojsku, 7. rozsirene vyd. Praha : Nase vojsko, 1964. 285 s.
- v knize jsou zmineni nekteri prislusnici SS v Osvetimi - kratky "zivotopis"
KULKA, Erich. Frankfurtsky proces : reportaz z procesu s dvaadvaceti osvetimskymi zlocinci. 1. vyd. Praha : Nase vojsko, 1964. 129 s.
HIRSCH, Rudolf. Um die Endloesung : Prozessberichte ueber den Lischka-Prozess in Koeln und den Auschwitz-Prozess in Frankfurt/M. [s.a.] : Graifenverlag zu Rudolstadt, 1982. 270 s.
- osvetimsky proces ve Frankfurtu nad Mohanem (1963-65) a Lischkuv proces v Koline nad Rynem (1979-80)
HIRSCH, Rudolf. Zeuge in Ost und West : aus dem Gerichtsalltag. Rudolstadt : VEB Graifenverl., 1965. 333 s.
- osvetimsky proces ve Frankfurtu nad Mohanem
KULKA, Erich. Soudcove-zalobci-obhajci : proces s osvetimskymi zlocinci. Praha : Svoboda, 1966. 264 s.
Auschwitz-Prozeß 4 Ks 2/63 Frankfurt am Main. Koeln : Snoeck, c2004. 871 s. ISBN 3-936859-08-6.
NS-Prozesse : nach 25 Jahren Straf-verfolgung: Möglichkeiten - Grenzen - Ergebnisse. Karlsruhe : C.F. Müller, 1971. 205 s.
http://en.wikipedia.org/wiki/Flossenb%C3%BCrg_concentration_camp#War_Crimes_Trial
http://www.ushmm.org/wlc/article.php?lang=en&ModuleId=10005167
http://www.ess.uwe.ac.uk/genocide/war_criminals.htm
O procesu s Kurtem Daluegem jsme nalezli pouze velmi obecne informace. Jeho pomerne podrobna biografie je napr. v knize Die braune Elite 2, v teto knize jsou take citovany nektere clanky z doboveho tisku: Byvaly protektor Kurt Daluege pred ceskym soudem. Hlas, 13.4.1946.
Daluege kradl cesky a zidovsky majetek, Lidova demokracie, 12.12.1946, s. 2.
Daluegovi navrzen trest smrti, Rude pravo, 16.10.1946, s. 1.
Daluege odsouzen k trestu smrti a popraven, Lidova demokracie, 24.10.1946, s.2.
Die braune Elite 2 : 21 weitere biographischen Skizzen. Darmstadt :
Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 1999. 278 s. ISBN 3-534-14460-0.
Pokud byste mela zajem primo o puvodni dokumenty, tak by Vam krome dobovych novin snad mohly pomoci i archivni dokumenty. Podle databaze
(http://www.mvcr.cz/archivnictvi/index.html) Ministerstva vnitra CR existuji dva fondu Mimoradneho lidoveho soudu Praha, jeden je ulozen v Krajske vedecke knihovne v Liberci (http://www.kvkli.cz) a druhy fond je ulozen ve Statnim oblastnim archivu v Praze (http://www.soapraha.cz/):
Název fondu (sbírky): Mimořádný lidový soud Praha Uloženo v archivu: Krajská vědecká knihovna v Liberci Místa vzniku fondu Liberec Časový rozsah: 1945-1947
Metráž: 0,30 bm (z toho nic není zpracováno) Fond není přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu
(sbírky): Mimořádný lidový soud Praha Tematický popis: Kurt Daluege (zástupce říšského protektora) - proces K.H.
Frank - proces (1945-1946) Proces s poslanci a senátory SdP (1947) Rudolf Sandner, Krebs Archivní pomůcky: nejsou
Název fondu (sbírky): Mimořádný lidový soud Praha Uloženo v archivu: Státní oblastní archiv v Praze Místa vzniku fondu Praha Časový rozsah: 1945-1948
Metráž: 154,78 bm (z toho nic není zpracováno) Fond je částečně přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): Mimořádný lidový soud Praha.
Tematický popis: Fond je jako celek cenným pramenem k dějinám složitého poválečného období. Mimořádné lidové soudy soudily osoby obžalované na základě tzv. velkého dekretu prezidenta republiky z r. 1945 (16/45 Sb.).
Archivní pomůcky: nejsou
Dale Vam muzeme doporucit obratit se na specializovane institute, napr.
Zidovske muzeum v Praze (http://www.jewishmuseum.cz), Historicky ustav AV CR (http://www.hiu.cas.cz/cs/organizacni-struktura/oddeleni-dejin-20-stoleti.ep/) nebo Ustav ceskych dejin UK (http://ucd.ff.cuni.cz/struktura.html), ktere by Vas mohly nasmerovat na dalsi literaturu.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.10.2007 09:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu