Proces s Husákem
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne, zda existuje nějaká kniha, brožura nebo tak něco, která by pojednávala o Procesu s buržoazním centrem, ve kterém byl Gustáv Husák. Našla jsem jen tyto rozhlasové pořady.
http://www.esbirky.cz/detail/152475/.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se Vám za prodlevu odpovědi.
Našli jsme jedinou knihu, která se výrazně zabývá procesem s Gustavem Husákem a tzv. buržoazními nacionalisty. Jedná se o knihu:
* HOLDOŠ, Ladislav a BARTOŠEK, Karel. Svědek Husákova procesu vypovídá: rozhovory Karla Bartoška s Ladislavem Holdošem o zážitcích z věznic a táborů pěti zemí, o komunistech bez moci a u moci, o Slovensku a o jiném... 1. vyd. Praha: Naše vojsko, 1991. 126 s. ISBN 80-206-0212-7.
Kniha je bohužel v současné době v NK ČR vypůjčená, tedy nemůžeme říct, jak je kniha - co se daného tématu týče - zpracovaná.
Další knihy pojednávají o procesu okrajově - jsou buď zaměřeny výhradně na osobnost Gustava Husáka nebo na politické procesy obecně. I v těchto knihách  se ovšem můžete dočíst informace o procesu - ať již jako jednotlivé ucelené kapitoly nebo útržkovitě zmíněné v celém textu knihy.
Mezi takové knihy patří např. :
*  Plevza, Viliam. Vzostupy a pády: Gustáv Husák prehovoril. 1. vyd. Bratislava: Tatrapress, 1991. 198 s. Svedectvá. ISBN 80-85260-15-8.
* Kaplan, Karel a Paleček, Pavel. Komunistický režim a politické procesy v Československu. 2. vyd. Brno: Barrister & Principal, 2008. 253 s., xvi s. obr. příl. ISBN 978-80-7364-049-1.
* Potlačená zpráva: (zpráva komise ÚV KSČ o politických procesech a rehabilitacích v Československu 1949-1968). Wien: Europa-Verlag, 1970. xxxvii, 319 s.
Útržkovitě se o procesu můžete dočíst např. v knihách:
* Štrougal, Lubomír a kol. Štrougal o Husákovi a jiné vzpomínky na minulost. Vyd. 1. V Praze: Bondy, 2009. 158 s., [32] s. obr. příl. ISBN 978-80-904471-2-7.
* Formáčková, Marie. V hlavní roli Gustáv Husák: [tragédie jednoho osudu]: podle dokumentárního filmu Roberta Sedláčka a Michala Kubala. Vyd. 1. Mnichovice: BVD, 2009. 159 s., [16] s. obr. příl. ISBN 978-80-87090-24-4.
Další literaturu můžete vyhledat v katalozích dostupných na adrese http://aleph.nkp.cz/F/, především online katalog NK ČR či Souborný katalog ČR. Vyhledávat můžete zadáním klíčových slov Gustav Husák, proces, komunismus, apod. Při vyhledávání Vám doporučujeme použít zástupný znak *pro pravostranné rozšíření slova, tj. při zadání komunis* bude vyhledáno komunismus, komunistický, komunistické, apod.
Informace o procesu, resp. o věznění G. Husáka se můžete dočíst také v českých článcích, i když jsme bohužel nenašli žádný, který by se výhradně věnoval danému tématu.
* Šiška, Miroslav. Od šibenice až na státní stolec. Právo, 2003, 13(9), s. 16. ISSN 1211-2119.
* Pečinka, Bohumil. Gustáv Husák. Reflex, 2006, 17(49), s. 72-75. ISSN 0862-6634.
* Žáček, Pavel. Státní bezpečnost sledovala Gustáva Husáka. Reflex, 2000, 11(44), s. 12-13. ISSN 0862-6634.
* Samson, Ivo. Causa Gustáv Husák. Reflex, 1992, 3(17), s. 66-69.
Pokud by Vás zajímaly také příspěvky na internetu, využít byste mohla např. následující odkazy:
* http://www.ceskatelevize.cz/ct24/exkluzivne-na-ct24/52584-husak-nepriznal-vinu-na-protistatnim-spiknuti-a-skoncil-ve-vezeni-na-dozivoti/
* http://www.totalita.cz/vez/vez_vzp_husak.php
* http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=RudePravo/1954/4/25/2.png - článek v Rudém právu (25.4.1954 - čl. Rozsudek nad rozvratnou skupinou buržoasních nacionalistů na Slovensku
* http://tribun.name/2012/11/27/svedek-husakova-procesu-vypovida/
* http://www.birdz.sk/webka/shelia/blog/nieco-co-asi-neviete-proces-s-burzoaznymi-nacionalistami/67032-blogspot.html
* http://eportal.parlamentnilisty.cz/Articles/5651-zprava-o-organizovanem-nasili-komunistu-c-12-vina-slovenskeho-burzoazniho-nacionalisty-dr-gustava-husaka-byla-jasne-prokazana-dobrovolnym-priznanim.aspx
U internetových zdrojů je samozřejmě třeba dbát na důvěryhodnost zdroje.
S dotazem se můžete zkusit obrátit také Ústav pro studium totalitních režimů, zda byste alespoň mohla získat informace z činnosti Ústavu a příp. nenasměrování na další zdroje, třeba i fondu instituce (Ústav http://www.ustrcr.cz/, Knihovna Ústavu http://www.ustrcr.cz/cs/knihovna-jana-langose).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2013 12:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu