-
To se mi líbí
-
Doporučit
Zajímalo by mě, proč se undergroundovým „vlasatcům“ říká máničky. Souvisí to nějak s loutkovou Máničkou, Hurvínkovou kamarádkou?
Dobrý den,
v literatuře jsme našli pro původ termíny "máničky" tato vysvětlění:
"Všichni s vlasy na ramena. První vlasatí mladíci se v Československu objevili v polovině šedesátých let. Říkalo se jim většinou máničky. Není úplně jasné, jak toto původně poněkud hanlivé oslovení vzniklo. Podle některých bylo patrně odvozeno od zdrobněliny slova Máňa, domácí verze jména Marie. Jiní hledají vysvětlení v podobě účesu postavičky Máničky, loutkové kamarádky Hurvínka. Podle dalšího vysvětlení snad slovo označující vlasatého mladíka souviselo s někdejším kadeřnictvím Mánička na Václavském náměstí. Máničky se daly poznat na první pohled. Vlasy se nedaly svléknout. Buď je někdo měl, nebo neměl."
Zdroj: Vladimir 518. Kmeny 0: městské subkultury a nezávislé společenské proudy před rokem 1989. V Praze: Bigg Boss & Yinachi, 2013. s. 17. ISBN 978-80-904735-4-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:b32a9950-2c2e-11e6-a3d3-001018b5eb5c
"U výrazu mánička je původ tohoto slova s největší pravděpodobností odvozen od zdrobněliny domácí verze jména Máňa - Marie. Ovšem ohledně toho, jak došlo kpřesunu při používání této zdrobněliny ženského jména pro označování mladých mužů s dlouhými vlasy (nikoli však už jejich partnerek!), existuje několik vysvětlení. Jedno z nich vychází z podoby, respektive formy účesu dívčí postavy Máničky, která se od roku 1930 stala protihráčkou populární loutkové dvojice Spejbla a Hurvínka. Delší rovné vlasy s ofinou se v případě této loutky opravdu poněkud podobají účesům hráčů skupiny Beatles například z obalu alba With The Beatles.'58 A právě tento účes máničky často napodobovaly. S dalším z možných výkladů, jak dlouhovlasí mladíci získali své označení, přišel v rozhovoru s publicistou Vojtěchem Lindaurem pamětník Ivan Čeleda: „V roce 1965 šel v televizi pořad, kterej původně chtěl těm vlasáčům pomoct. Ajblovka měla známý na Barrandově a ti tenkrát vytahali pár kluků z Demínky, udělali s nima nějaký fotky a natočili pár šotů. A už nevím, kdo na to slovo tehdy přišel, ale původ byl nejspíš jedinej - úplně nahoře na Václaváku, když se díváte od koně vlevo, tak udělali kadeřnictví, který se jmenovalo ,Mánička“. A v něm chodili figuranti s parukama — to už samozřejmě nebyli ti vlasáči z Demínky - a nechávali se tam jako ondulovat a stříhat. A já vím, že už druhej den, když jsem šel do školy, tak na mě někdo zařval: ,Máňo!‘ Takže takhle asi vzniklo to, že se lidem začalo říkat .máničky. Tuto interpretaci možná do určité míry podporuje i vzpomínka dalšího z pamětníků, Vlastimila Třešňáka: „V našem domě bydlel v pátém patře Karel Pech, režisér televizních naučných pořadů pro mládež. [...] A tenhle Karel Pech ve Zvídavé kameře, či jak se jeho pořad jmenoval, poprvé použil pro vlasáče slovo ,mánička‘. Měl jsem vynálezce přezdívky pro nás vlasaté přímo v baráku.“ V dokumentech úřadů i v dobovém tisku se setkáme s nejrůznějším způsobem psaní výše uvedených výrazů. Oba výrazy se vyskytují jak ve variantách s velkými počátečními písmeny - Vlasatci, Máničky, tak i malými - vlasatci, máničky, případně s jejich kombinací zapisovanou v uvozovkách — „vlasatci“, „máničky“. Nepoměrně častěji jsou zvláště pak v dokumentech úřední povahy užívány v plurálu než v singuláru. Zhusta se v dokumentech také setkáváme s tím, že jsou obě označení dávána do uvozovek či doplňována zkratkou tzv. Takové označování nepochybně usnadňuje „odlidštění“ subjektů, jejich depersonalizaci, a tím i neúprosnější výkon perzekuce nebo disciplinace."
POSPÍŠIL, Filip a BLAŽEK, Petr. "Vraťte nám vlasy!": první máničky, vlasatci a hippies v komunistickém Československu : studie a edice dokumentů. Praha: Academia, 2010. s. 81. ISBN 978-80-200-1873-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:330cb780-5ff0-11e6-9dd6-5ef3fc9ae867
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
22.12.2022 09:33