Proč je v některých vydáních Čapkova Devatera 12 pohádek?
Text dotazu
Osmé a některá další vydání knihy se jmenují Devatero pohádek, DVĚ NAVÍC a ještě jedna od Josefa Čapka jako přívažek. Toto vydání obsahuje na rozdíl od předchozích obsáhlý doslov, ve kterém tato informace citelně chybí. Nepocházejí ty dvě pohádky náhodou z knihy NŮŠE POHÁDEK?
Tu knihu bych si rád přečetl. Dá se někde vypůjčit? (Můj dědeček byl za komunismu knihovníkem v malé obci. Používal rád meziknihovní službu a jeho mistrovským kouskem bylo zapůjčení knihy ze Salzburgu - tedy přes železnou oponu. Je něco podobného možné i dnes?) Ty dvě pohádky se jmenují O začarovaném tulákovi a O šťastném chalupníkovi.
Odpověď
Dobrý den,
Vámi uvedené pohádky vyšly v rámci Devatera pohádek v následujících třech vydáních (dostupnost v knihovnách ČR zapojených do Souborného katalogu ČR naleznete pod odkazem u záznamu):
* Čapek, Karel a Čapek, Josef. Devatero pohádek, dvě navíc a ještě jedna od Josefa Čapka jako přívažek. 1. vyd. Praha: SNDK, 1959. 216 s., [8] l. obr. příl. (https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000462037&local_base=SKC)
* Čapek, Karel. Devatero pohádek, dvě navíc a ještě jedna od Josefa Čapka jako přívažek. 2. vyd. v SNDK, (V Klubu mladých čtenářů 1. vyd.). Praha: Státní nakladatelství dětské knihy, 1964. 228 s., [8] l. obr. příl. Klub mladých čtenářů. (https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000486882&local_base=SKC)
* Čapek, Karel a Čapek, Josef. Devatero pohádek a ještě jedna jako přívažek od Josefa Čapka: na konec dvě krátké jako přídavek, který běžně v Devateru pohádek nebývá. Praha: Fortuna Libri, 2022. 397 stran. ISBN 978-80-7546-403-3. (https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=009554962&local_base=SKC
Pohádka "O začarovaném tulákovi" poprvé vyšla v příloze Národních listů: Národní listy dětem! (1920, roč. 60, č. 354, s. 8 - 12). (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/8419480
Pohádka "O šťastném chalupníkovi" byla poprvé publikována v příloze Dětský koutek Lidových novin v roce 1922 (Lidové noviny. 1922, roč. 30, č. 343, s. 11). https://ndk.cz/uuid/uuid:b48756b0-7280-4a0d-a8c0-764076dca397 – plný text dostupný pouze po přihlášení průkazem některé z knihoven zapojené do projektu DNNT(https://ndk.cz/knihinst)
Knižně  obě pohádky poprvé vyšly v roce 1954 ve výboru pohádek Karla Čapka "Pohádky Karla Čapka":
Čapek, Karel. Pohádky Karla Čapka: [výbor z Devatera pohádek a 2 pohádky dosud knižně nevydané]. 1. vyd. Praha: Státní nakladatelství dětské knihy, 1954. 104, [iv] s. Knižnice pro národní školy.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000513894&local_base=SKC
Vámi zmíněná "Nůše pohádek" vyšla ještě před prvním zveřejněním pohádek „O začarovaném tulákovi“ a „O šťastném chalupníkovi“, tento soubor pohádek tedy jejich text neobsahuje:
* Čapek, Karel et al. Nůše pohádek. Díl I. Praha: Pražská akciová tiskárna, 1918. 96, 2 s., 1 l.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001088372&local_base=SKC
* Čapek, Karel. Nůše pohádek. Díl II. Praha: Pražská akc. tisk., [1919]. 99 s., 2 l.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001088373&local_base=SKC
* Čapek, Karel et al. Nůše pohádek. Díl III. Praha: Pražská akc. tiskárna, [1920]. 66 s.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001043752&local_base=SKC
Výbor z „Nůše pohádek“ vyšel v roce 1995:
Vlašínová, Drahomíra, ed. a Sieglová, Naděžda, ed. Z Čapkovy nůše pohádek. 1. vyd. (jako výbor). Opava: Optys, 1995. 219 s. Kruh české literatury. ISBN 80-85819-32-5. (https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000928541&local_base=SKC)
Meziknihovní výpůjční služba je knihovnami poskytována stále. Dokonce je pevně ukotvena v knihovním zákoně (https://cs.wikipedia.org/wiki/Meziknihovn%C3%AD_v%C3%BDp%C5%AFj%C4%8Dn%C3%AD_slu%C5%BEba).  Prostřednictvím meziknihovní služby je možné požádat o zprostředkování výpůjčky dokumentu, který daná knihovna nemá ve svém fondu.
Mezinárodní meziknihovní služby pro knihovny (a čtenáře) v ČR v současné době zprostředkovávají vybrané knihovny: (https://cs.wikipedia.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_meziknihovn%C3%AD_v%C3%BDp%C5%AFj%C4%8Dn%C3%AD_slu%C5%BEba).
Použité zdroje
MĚDÍLEK, Boris et al. Bibliografie Karla Čapka: (soupis jeho díla). 1. vyd. Praha: Academia, 1990. 658 s. Edice soupisů Strahovské knihovny; sv. 8. ISBN 80-200-0050-X.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.08.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu