-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, již několikrát jsem se doslechl, že je správné používat označení \"Himálaj, -e m.\" a naopak špatné užívat \"Himaláj, -e m\". Z on-line zdrojů mohu jmenovat například důvěryhodně vypadající seriál \"Hříchy šíleného korektora\" internetového magazínu interval.cz.
viz http://interval.cz/[…]/
V pravidlech českého pravopisu jsem však našel obě varianty jako přípustné.
viz http://pravidla.cz/hledej.php?qr=himalaj
Ani po bližším pátrání jsem se bohužel nedozvěděl, proč jednu variantu preferovat, případně jaká je etymologie toho jména. Není to pro mne samozřejmě klíčová otázka, ale kdybyste to náhodou věděli, udělá mi to radost.
Dobrý den,
váš dotaz jsem konzultovala s Poradnou pro jazyk český, kde mi potvrdili, že správná podoba názvu je Himálaj.
Zdroj, který je závazný:
Pravidla českého pravopisu. Praha: Academia, 1993 (zápis Himaláj, -e označuje druhý pád, nikoli variantu).
Index českých exonym (Český úřad zeměměřický a katastrální 2006) Obě tyto příručky zachycují jedině podobu Himálaj (2. p. Himálaje), příd. jméno himálajský.
Podle příručky Původ zeměpisných jmen (Mladá fronta 1976) je původ nejspíše v sankrtském "hima" = sníh a "álaja" = sídlo, tedy sídlo sněhu.
S podobnymi dotazy je možno se obrátit na:
Ústav pro jazyk český AV ČR oddělení jazykové kultury - jazyková poradna [mailto:poradna@ujc.cas.cz]
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
28.11.2007 11:15