problém s literaturou k seminární práci (Typologie postav u Hermanna Hesseho)
Text dotazu
Dobrý den,
mám problém s dohledáním potřebné literatury k problematice týkající se
typologie postav u Hermanna Hesseho (především u díla Stepní vlk a Narcis a
Goldmund), proto bych Vás ráda požádala o typy a rady ohledně výběru
literatury. Například autory, kteří psali o Hessem, dále prameny týkající se
rozboru díla u Hermanna Hesseho, analýza postav v Hesseho díle atd.
Odpověď
Dobrý den,
součástí vaší seminární práce je rovněž samostatné nalezení literatury a zpracování analýzy postav určených děl. Služba Ptejte se knihovny může v tomto případě pomoci pouze doporučením  několika titulů knih nebo jiných zdrojů;  viz informace níže:
Román Stepní vlk reflektuje krizi intelektuála na sklonku klasické měšťácké kultury.
Harry Haller - člověk rozpolcený, vnímající roztříštěnost světa a zpochybňující tradiční duchovní hodnoty. Je to člověk s rozdvojeným vědomím; jedná se o filozoficko-psychologickou analýzu stepního vlka, bytosti napůl vlčí, napůl lidské a zároveň analýza analogicky rozdvojeného světa.
Postava Hallera prožívá různé možnosti své existence. Dílo je komponované jako kánon či fuga, postupně se tu odhaluje symbolická totožnost hlavních aktérů příběhu. Hesse v románu obnovuje motiv dvojnictví a rozpolcenosti osobnosti a od něho dospívá k realizaci představy mnohostrannosti lidské psychiky a její věčné proměnlivosti. Hlavní je zde člověk, který přišel "odjinud", rozpad klasické humanistické tradice v odcizeném světě, téma podivínství, osamění, dvojnictví, individuální vzpoura,...
O cestě k vlastní přirozenosti syntézou protikladů pojednává Narcis a Goldmund, kde se autor snaží najít pozitivní vztah k současnému problematickému světu.
Literatura o Hermann Hesse: NADLER, K. Hermann Hesse. Leipzig, 1957.
STROMŠÍK, Josef - doslov k překladu Stepního vlka z roku 1972.
TERRAY, E. Hesseho román Das Glasperlenspiel. In: O svetovom románe, Bratislava 1967.
Čerpáno z: Slovník světových literárních děl. Praha: Odeon, 1989. D.1. A-L.
Pod vlivem Jungovy psychoanalýzy, některých myšlenek Nietzschových a východní filozofie byl napsán román Stepní vlk, romantický motiv rozdvojené osobnosti, jejíž bipolarita je vlastně její pravou strukturou (vliv psychoanalýzy).
Harmonizace pudových a duchovních stránek lidské bytosti ukazuje na středověkém námětu v románu Narcis a Goldmund.
Čerpáno z: Slovník spisovatelů německého jazyka a spisovatelů lužickosrbských. Praha: Odeon, 1987.
Čerpáno z internetové encyklopedie Wikipedie a různých odkazů na internetu:
Mezi vrcholná mistrovská díla patří kompozičně složitý psychologicko-filozofický román Stepní vlk postavený na autorových úvahách o rozpolcenosti lidské duše, dále román Narcis a Goldmund (1930) s námětem ze středověku, ve kterém se Hesse zabýval harmonizací pudových a duchovních stránek lidské bytosti.
Hlavním hrdinou knihy Stepní vlk je spisovatel Harry Haller, toužící po domově a ačkoli ho stále hledá, nikde ho nemá. Je velmi soustředěný na sebe a kritický k ostatním. Vlk u něho představuje osamělost a zvířecí agresivitu.
Narcis a Goldmund je dílo novoromantické. Příběh dvou mladíků - zasněný romantik, typ estetického člověka Goldmund a v kontrastu s ním myslitel a etik Narcis.
Ústřední problematikou tohoto díla je bipolarita člověka - duch a tělo, rozum versus cit.
Obě postavy jsou rozdílné, ale je pro ně důležitá spojitost ducha i těla, které vytváří harmonický celek.
Informace o knihách, které byly o H. Hesse napsány (a jsou ve fondu NK ČR), můžete vyhledat v elektronickém katalogu (NKC) na www.nkp.cz , katalogy a databaze, viz několik záznamů níže.
Steným způsobem lze hledat i články v českých periodikách od roku 1991, které byly o H.Hesse napsány (na www.nkp.cz , baze ANL).
Hlavní záhlaví    Boettger, Fritz
Název               Hermann Hesse : Leben. Werk. Zeit / Fritz Böttger
Vydání             7., veränd. Aufl.
Nakl. údaje         Berlin : Verl. der Nation, 1990
Popis (rozsah)       538 s. : obr. příl.
Hlavní záhlaví    Middell, Eike
Název               Hermann Hesse : Die Bilderwelt seines Lebens / Eike
Middell
Vydání             2. Aufl.
Nakl. údaje         Leipzig : P. Reclam, 1975
Popis (rozsah)       370 s. : il.
Edice                Biografien und Dokumente. Biografie
Hlavní záhlaví    Unseld, Siegfried
Název               Hermann Hesse : Eine Werkgeschichte / Siegfried
Unseld
Vydání             2. Aufl.
Nakl. údaje         Frankfurt a. M. : Suhrkamp, 1974
Popis (rozsah)       319 s.
Edice                Suhrkamp Taschenbuch ; 143
Předmět. heslo     Hesse, Hermann - život a dílo
Hlavní záhlaví    Boetiger, Fritz
Název               Hermann Hesse : Leben. Werk. Zeit / Fritz Boetiger
; Mit einem Essay von Hans-Joachim Bernhard
Vydání             1. Aufl.
Nakl. údaje         Berlin : Verl. der Nation, 1974
Hlavní záhlaví    Ziolkowski, Theodore
Název               Hermann Hesse / Theodore Ziolkowski
Vydání             2. Print.
Nakl. údaje         New York : Columbia Univ. Pr., 1966
Popis (rozsah)       48 s.
Edice                Columbia Essays on Modern Writers ; Nr. 22
Hlavní záhlaví    Schickling, Marco, 1975-
Název               Hermann Hesse als Literaturkritiker / Marco
Schickling
Nakl. údaje         Heidelberg : Winter, 2005
Popis (rozsah)       238 s. ; 24 cm
Roky/Sv.             ABA001
ISBN                 3-8253-5080-0 (váz.)
Poznámka            Práce byla původně předložena jako autorova
disertace (doktorská)--Johannes Gutenberg-Universität Mainz, 2004
Poznámka            Obsahuje bibliografii
Předmět. heslo     Hesse, Hermann, 1877-1962
Předmět. heslo     švýcarští spisovatelé -- 19.-20. stol.
Předmět. heslo     literární kritici -- Švýcarsko -- 19.-20. stol.
Předmět. heslo     německy psaná literatura -- Švýcarsko -- 19.-20.
stol.
Předmět. heslo     literární časopisy -- Švýcarsko -- 19.-20. stol.
Předmět. heslo     recenze -- Švýcarsko -- 19.-20. stol.
Chronolog. údaj     19.-20. stol.
Hlavní záhlaví    Serrano, Miguel
Název               Jung and Hesse : a record of two friendships /
Miguel Serrano
Nakl. údaje         New York : Schocken Books, [1988]
Popis (rozsah)       112 s., 8 s. obr. příl. : il. ; 21 cm
Roky/Sv.             ABA001
ISBN                 0-8052-0858-5 (brož.)
Název originálu    Círculo Hermético
Poznámka            Přeloženo ze španělštiny
Předmět. heslo     Hesse, Hermann - život - vzpomínky
Předmět. heslo     Jung, Carl Gustav - život - vzpomínky
Hlavní záhlaví    Hesse, Hermann, 1877-1962
Název               Úvahy a imprese / Hermann Hesse ; [vybral a
uspořádal Jiří Stromšík ; Vzpomínky a listy přátelům ; Politické úvahy ; Mozaika z dopisů 1930-1961 ; O literatuře ; Recenze a články ; přeložil Vratislav Slezák]
Vydání             Vyd. 1.
Nakl. údaje         Praha : Argo, 2002
Popis (rozsah)       427 s. ; 22 cm
Roky/Sv.             ABA001
Číslo nár.bibl.   cnb001204000
ISBN                 80-7203-469-3 (váz.)
Edice                Hermann Hesse - souborné dílo ; X
Název originálu    Gesammelte Werke
Další původce     Stromšík, Jiří, 1939-
Poznámka            Přeloženo z němčiny
Poznámka            Obsahuje bibliografické odkazy
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.06.2012 10:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu