Přísloví Stará láska nerezaví
Text dotazu
Dobrý den, prosím pomozte mi najít původ přísloví "Stará láska nerezaví" a jeho možné interpretace, případně mě odkázat k adekvátním literárním zdrojům. Předem mockrát děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
toto přísloví uvádí F. L. Čelakovský ve svém Mudrosloví národu slovanského ve příslovích, jehož první vydání vyšlo v roce 1852 (je dostupné na internetu v elektronické podobě na adrese http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowMonograph.do?id=4322)
Latinské přísloví v podobném významu je zmiňováno už ve středověku: Mutari nescit inveteratus amor  (doslova: Laska, která zestarala, se změnit neumí)
Uvádí Hans Walther pod č. 15 804a:
Proverbia sententiaeque latinitatis medii aevi = Lateinischen Sprichwörter und Sentenzen des Mittelalters in alphabetischer Anordnung. Göttingen : Vandenhoeck & Ruprecht, 1963-1965. 3 sv. (publikace je dostupná prezenčně v Národní knihovně ČR)
Přísloví existuje i v dalších jazycích, ať už ve stejném znění nebo v mírných obměnách, např.: old love will not be forgotten, an old flame never dies, alte liebe rostet nicht apod.
Přísloví vyjadřuje zkušenost, že bývalá náklonnost nebo nadšení vůči někomu či něčemu dlouho přetrvávají a člověk může prožít tyto pocity i s odstupem času. Slovník české frazeologie a idiomatiky uvádí: dobrý a pevný vztah k tomu, co nás v mládí obklopovalo nebo s kým jsme šťastně, dobře žili, vytrvává a s postupem času nemizí (týká se vztahu s lidmi, ale i k místům, věcem, zálibám apod.). Člověk si váží starých dobrých hodnot a zážitků.
Slovník dále uvádí ekvivalenty, synonyma: člověk váží si hodnot starých, člověk miluje lásky
mládí stále, Není nad..., To bych nevyměnil ani za nic.
Použitá literatura:
KUŤÁKOVÁ, Eva. Moudrost věků : lexikon latinských výroků, přísloví a rčení / Eva Kuťáková, Václav Marek. -- 1. vyd. -- Praha : Svoboda, 1988. -- 661 s.
Slovník české frazeologie a idiomatiky. 4. díl, Výrazy větné. -- 1. vyd. -- Voznice : Leda, 2009. -- 1267 s. ; 21 cm. -- Bibliografie na s. 1266-1267
ISBN 978-80-7335-219-6
Styblík, Vlastimil. Tajemství. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2006. 175 s.
Dále byste možná našla něco v těchto publikacích, které bohužel v naší knihovně k dispozici nejsou:
Jádro pudla : malá encyklopedie nejfrekventovanějších rčení, přísloví a sentencí / Josef Krátký ; ilustr. Ota Jirák. Mladá Boleslav : Šebek & Pospíšil, 1991. 174 s. (Výklad původu a významu 338 nejpoužívanějších rčení a přísloví).
Historie a etymologie českých rčení : bibliografie pramenů / Ludmila Stěpanova. -- 1. vyd.. -- Praha : Karolinum, 1998. -- 132 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.01.2012 11:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu