přísloví "Když spadne strom, jde každý sbírat dříví"
Text dotazu
Potřebola bych zjistit, co znamená přísloví : Když spadne strom, jde každý sbítat dříví.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel, v dostupných publikacích se nám původ a význam úsloví "když spadne strom, jde každý sbírat dříví" nepodařilo dohledat. V této otázce se prosíme zkuste obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
Použitá literatura:
* Čermák, František aj. Slovník české frazeologie a idiomatiky. [Sv. 3]. Výrazy slovesné. 1. vyd. Praha: Academia, 1994. 2 sv. ISBN 80-200-0503-X.
* Zaorálek, Jaroslav. Lidová rčení. Vyd. 4., V nakl. Academia 2. Praha: Academia, 2000. 741 s. ISBN 80-200-0824-1.
* Bachmannová, Jarmila a Suksov, Valentin. Jak se to řekne jinde: česká přísloví a jejich jinojazyčné protějšky. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 2007. 381 s. Universum. ISBN 978-80-242-1878-6.
* Fučík, Bedřich a Pokorný, Jindřich. Zakopaný pes, aneb, O tom jak, proč a kde vznikla některá slova, jména, rčení, úsloví, pořekadla a přísloví. 2., dopl. vyd. Praha: Albatros, 1992. 255 s. ISBN 80-00-00294-9.
* Kovářová, Stanislava. Proč se říká?. Olomouc: Alda, 1994. 88 s. ISBN 80-85600-31-5.
* Kovářová, Stanislava. Proč se říká? 2. 1. vyd. Olomouc: Alda, 1996. 121 s. ISBN 80-85600-30-7.
* Plachetka, Jiří. Velký slovník citátů a přísloví. Praha: Academia, 1996. 401 s. ISBN 80-200-0602-8.
* Bittnerová, Dana a Schindler, Franz. Česká přísloví: soudobý stav konce 20. století. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 1997. 315 s. ISBN 80-7184-440-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.05.2013 13:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu