Přísloví a jejich přesný výklad
Text dotazu
Dobrá hospodyňka pro pírko přes plot skočí. Není všechno zlato co třpytí. Pýcha předchází pád.
Odpověď
Dobrý den,
dotaz na význam přísloví "Pýcha předchází pád" jsme již ve službě ptejte se knihovny zodpovídali, posíláme odkaz, kde naleznete zmíněnou odpověď: http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/vyznam-prislovi-1.
Další přísloví "Dobrá hospodyňka pro pírko přes plot skočí" a "Není všechno zlato co se třpytí" se nám nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích zabývajících se výkladem přísloví. Přesto se domníváme, že jsou poměrně známá a jejich význam je vcelku jasný. Pokusíme se ho tedy alespoň nějak stručně přiblížit svými slovy.
Přísloví "Dobrá hospodyňka pro pírko přes plot skočí" vzniklo pravděpodobně díky tomu, že kdysi se plnily peřiny a polštáře právě peřím, které se doma škubalo, což byla velmi náročná a únavná práce. Lidé tehdy ale neměli tolik možností jako dnes a většinou ani moc peněz, byli zvyklí šetřit a využít všechno, co se dalo. Proto dobrá hospodyňka skočila i pro pírko, které někam zaletělo, či ho prostě viděla, jak někde leží, aby nic nepřišlo nazmar. V dnešní době, kdy je každý druhý na peří alergický a máme mnoho jiných možností, už téměř nikdo nespí v péřových peřinách, přesto toto přísloví platí i dnes, jen ta peříčka mají trochu jiný, přenesený význam.
A přísloví "Není všechno zlato, co se třpytí" se používá, pokud něco při důkladnějším zkoumání není tak dobré, jak se to jevilo na první pohled. Ne vše, co se zdá jako výhodné a dobré, ve skutečnosti pak takové i je.
Projité zdroje:
* http://www.rodina.cz/clanek6167.htm
* archiv služby ptejte se knihovny: http://www.ptejteseknihovny.cz/
* KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká? 1. vyd. Olomouc : Alda, 1994. ISBN 80-85600-31-5.
* KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká?2. (díl.) 1. vyd. Olomouc : Alda, 1996. ISBN 80-8600-30-7.
* FUČÍK, Bedřich. Zakopaný pes, aneb, O tom, jak, proč a kde vznikla některá slova, jména, rčení, úsloví, pořekadla a přísloví.  4. vyd. Praha : Albatros, 2009. 245 s. ISBN 978-80-00-02422-6.
* ČERMÁK, František [et al.]. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy slovesné. 1. vyd. Praha : Academia, 1994. ISBN 80-200-0347-9. (1. díl)
* ČERMÁK, František [et al.]. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy slovesné. 1. vyd. Praha : Academia, 1994. ISBN 80-200-0428-9. (2. díl)
* ČERMÁK, František [et al.]. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Přirovnání. 1. vyd. Praha : Academia, 1983.
* ČERMÁK, František [et al.]. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy neslovesné. 1. vyd. Praha : Leda, 1988.
* ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. 4.vyd. v nakl. Academia 2. Praha : Academia, 2000. ISBN 80-200-0824-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2013 10:14
Jana píše:
Úterý 10.10.2017 22:51
Dobry den,
Umite zjistit, proc se rika, ze dite uteklo roku, kdyz zacne chodit pred prvnim rokem? Vyznam? Je to pozitivni, negativni, jak se ma mamka citit, kdyz to vsude slysi nebo kdyz naopak slysim, ze prcek neutekl prvnimu roku?
Dekuji vam
PSK - admin píše:
Čtvrtek 12.10.2017 08:47
Dobrý den
přísloví "dítě uteklo roku" vyjadřuje v první řadě fakt, že dítě chodí ještě před dosažením prvního roku života. Další rovina chápání tohoto přísloví se váže k tomu, že dítě prodělá během prvního roku života velmi rychlý vývoj. Po pěti týdnech se zdravé dítě začíná usmívat, v šesti měsících obvykle zvládá sedět, v osmi lézt a okolo jednoho roku i chodit, z toho je právě odvozeno, že "uteklo roku".
Význam tohoto rčení je dle našeho názoru veskrze pozitivní a pochvalný. Pokud se vyjadřuje na opak, tedy že dítě neuteklo roku, jde o pouhé konstatování v tom smyslu, že dítě již oslavilo první narozeniny a ještě nezačalo chodit.
Zdroje:
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?lang=en&art=3637
ZAORÁLEK, Jaroslav et al. Lidová rčení. 2., upr. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1963. s. 333.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu