přísloví
Text dotazu
Prosím o vysvětlení rčení : 1. Je u nich pečený vařený. 2. Peče(vaří) to pod pokličkou. 3. Vaří ve svém hrnku. 4. Vaří vtipnou kaši. 5. Upekli to mezi sebou. 6. Usmažit se. 7. Upéci se. Děkuji za odpoveď
Odpověď
Dobrý den,
ač se všechna uvedená přísloví týkají vaření, pečení smažení, nemají s přípravou pokrmů nic společného
1) Je u nich pečený vařený - "být někde pečený vařený (...) (Čl. ve vztahu k oblíbenému, příjemnému n. lákavému místu, zvl. domu přátel, hospodě, odv. ve smyslu návštěv ve volném čase) chodit někam rád a velmi často a být, pobývat, zdržovat se tam stále a dlouho. být - někde - stále, chodit někam - stále, být někde denním/stálým hostem, být někde víc než doma"
2) Peče (vaří) to pod pokličkou - "být pod pokličkou  (...) (Plán, záměr, změna, popř. událost, čin vzbuzující závist, konkurenci, odpor aj. zvl. v rámci rodiny, malé skupiny) být tajný, důvěrný a před ostatními, veřejnosti utajovaný, skrývaný." "vařit n. dělat něco pod pokličkou = potaji n. pod nějakou záminkou to dělat"
3) vaří ve svém hrnku " = neplést se do cizích věcí; hledět si svého"
4) vaří vtipnou kaši - "jíst vtipnou kaši (čl. v jednání a reakcích) být důmyslný, důvtipný a chytrý)"
5) upekli to mezi sebou - "upéct to spolu/s  někým (bez někoho) (...) (Čl. spolu s druhým, obv. ve vztahu k zarážejícímu, podivnému, popř. sobeckému záměru, plánu, akci, intrice ap., v podezíravém  n. nesouhlasném  postoji třetího) připravit, dohodnout něco s kým, spolu (bez účasti n. souhlasu někoho). Připravit něco spolu - tajně, udělat něco za zády někoho, dělat něco pod pokličkou:
6,7) usmažit se, upéci se - (expr.) utrpět horkem  - např. dnes se ve vlaku upečeme
Použité zdroje:
* ČERMÁK, František. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy slovesné. 1. vyd. Praha : Academia, 1994.
* ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. 4., V nakl. Academia 2.vyd. Praha : Academia, 2000.
* Pravidla českého pravopisu : s dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. 1. vyd. Praha : Academia, 1998. ISBN 80-200-0944-2.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.03.2012 10:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu