-
To se mi líbí
-
Doporučit
Co znamena odklad je zlode
Dobrý den,
zřejmě máte na mysli citát "Odklad je zloděj času" od anglického básníka Edwarda Younga (1683-1765), který ho použil ve své sbírce Night Thoughts v roce 1742, v originále výrok zní "Procrastination is the thief of time". V češtině jsme vysvětlení významu citátu nenalezli, v anglických zdrojích je vysvětlováno ve smyslu, že odkládat něco, co musí být stejně uděláno, je zbytečné plýtvání časem, čas by měl být využíván uvážlivěji, s rozmyslem. Pokud se něco neustále odkládá, není pak dostatek času, aby to bylo uděláno pořádně. Odkládání věcí nás okrádá o příležitost něčeho dosáhnout.
Domníváme se, že citát lze přirovnat k českému přísloví "Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek".
* Ptáček, Michal, ed. Definice a vysvětlivky: 3333 citátů. 1. vyd. Praha: Albatros, 2005. 230 s. Klub mladých čtenářů. ISBN 80-00-01467-X.
* Simpson, J. A., ed. The concise Oxford dictionary of proverbs. Repr. Oxford: Oxford University Press, 1983. 13, 256 s. ISBN 0-19-866131-2.
* http://elc.byu.edu/[…]/procrastination.html
* http://idioms.thefreedictio[…]nation+is+the+thief+of+time
* http://www.phrases.org.uk/[…]/procrastination-is-the-thief-of-time.html
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
30.09.2015 15:59