přísloví
Text dotazu
Prosím o přesnější vysvětlení přísloví "je to z
jedné vody šup na plot" Jde o práci provedenou rychle a nedbale
="odfláknutou", nebo o práci rychle a účelně provedenou.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
toto přísloví se nám bohužel nepodařilo vyhledat v žádných příručkách, které se příslovími zabývají, ale podařilo se nám vyhledat texty, kde je toto přísloví použito a podle kontextu z těchto článků se domníváme, že toto přísloví znamená skutečně nějakou nedbalou a odfláknutou práci.
Projité zdroje:
* ZEMANOVÁ, Mirka. Co na srdci to na jazyku : Česká přísloví, přirovnání a rčení. 1. vyd. Brno : Computer Press, 2008. ISBN 978-80-251-2102-3.
* ALEXIUS, Tomin. Česká přísloví. 1. vyd. Sokolov : Formica, 2010. ISBN 978-80-87194-21-8 (brož.).
* KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká? 2. 1. vyd. Olomouc : ALDA, 1996. ISBN 80-8600-30-7.
* KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká? Olomouc : ALDA, 1994. ISBN 80-85600-31-5.
* BITTNEROVÁ, Dana, SCHINDLER, Franz. Česká přísloví : Souborný stav konce 20. století. 1. vyd. Praha : Karolinum nakladatelství Univerzity Karlovi, 1997. ISBN 80-7184-440-3.
* ZEMANOVÁ, Mirka. Na hromnice o hodinu více2500 českých pranostik a přísloví. 1. vyd. Brno : Computer Press, 2009. ISBN 978-80-251-2576-2.
* Kol. autorů. Slovník české frazeologie a idiomatiky : Výrazy slovesné A-P. 1. vyd. Praha : Academia, 1994. ISBN 80-200-0347-9 (1. díl).
* Kol. autorů. Slovník české frazeologie a idiomatiky : Výrazy slovesné R-Ž. 1. vyd. Praha : Academia, 1994. ISBN 80-200-0428-9 (2. díl).
* Kol. autorů. Slovník české frazeologie a idiomatiky : Výrazy neslovesné. 1.vyd. Praha : Academia, 1988.
* Kol. autorů. Slovník české frazeologie a idiomatiky : Přirovnání. 1. vyd. Praha : Academia, 1983.
* ZAORÁLEK, Jaroslav (zprac.). Lidová rčení. 5. vyd. v naklad. Levné knihy 1. vyd. Český těšín : Levné knihy, 2009. ISBN 978-80-7309-753-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.03.2012 14:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu