přísloví
Text dotazu
Přesná formulace dotazu: potrebovala bych znat vysvetleni techto prislovi:
1. Vrana k vrane seda.
2. kdo pozde chodi, sam sobe skodi.
3. Tonouci se stebla chyta.
4. Lez ma kdratke nohy.
5. nerikej hop, dokud nepreskocis.
6. Dvakrat mer, jednou res.
7. Ranni ptace dal doskace.
Odpověď
Dobrý den, přísloví:
* Vrána k vráně sedá (rovný rovného si hledá) vyjadřuje myšlenku, že lidé podobného založení se vždy vzájemné přitahují, mají k sobě blízko. Podobný význam mají také přísloví: podobného peří ptáci k sobě se táhnou; oslové vespolek se drbí; kdo v peci bývá, rád tam jiného (hřeblem) hledá (šťárá); kostka kostce nepřekáží; rovné k rovnému se táhne; svůj k svému, pes psa pozná.
* Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí, upozorňuje, že kdo nepřijde včas, nemusí již získat to, co chtěl či očekával. Přísloví s obdobným významem jsou: kdo dřív přijde, ten dřív mele; kdo dřív do mlýna nese, tomu dříve melou; který vody nejprve dojde, tu pije; pozdní hosti jedí kosti; kdo zaváhá, nežere; kdo za stolem jídlo zmešká, Bohu ho není žel.
* Tonoucí se stébla chytá, člověk, který usiluje o záchranu i za pomoci maličkostí. Obdobná přísloví: kdo se topí, i břitvy se chytá; kdo do vody upadne, třeba trnu se chytí; pomoc, co pomoc, jen když je k platnosti.
* Lež má krátké nohy (daleko neuteče). Přísloví říká, že lež se dlouho neutají a pravda vyjde najevo. Přísloví s podobným obsahem: ve lži stálosti není; lež, ačkoli snídá, zřídka obědvá, nikdy téměř nevečeří; pravda na světlo vychází, lež do tmy zachází; lež má plytké dno.
* Neříkej hop, dokud nepřeskočíš. Dokud není určitá věc dokončena či se ještě neudála, nemůže být považována za jistou. Podobná přísloví: nevýskej, ještěs nepřeskočil; neříkej huj, až přeskočíš; hop - za příkopem; netáhni, ještěs nevyhrál; neušklíbej se na psy, dokud nejsi za vsí.
* Dvakrát měř, jednou řež. Je lepší věc pořádně rozvážit, než ji vykonáme.
Přísloví s podobným významem: kdo kvapně orteluje, obyčejně po účinku lituje.
* Ranní ptáče dál doskáče. Člověk, který je od časného rána pilný, dokáže více nežli člověk, který dlouho vyspává. Obdobná přísloví: kdo ráno vstává, tomu Pán Bůh dává; špatná ta hospodyně bývá, kterou slunce pod peřinou vídá; záhy vzhůru, pozdě dolů.
Použitá literatura:
BACHMANNOVÁ, Jarmila. Jak se to řekne jinde : česká přísloví a jejich jinojazyčné protějšky. 1.vyd. V Praze : Knižní klub, 2007. ISBN 978-80-242-1878-6;
MRHAČOVÁ, Eva. Názvy zvířat v české frazeologii a idiomatice : (tematický frazeologický slovník I). 1.vyd. Ostrava : Ostravská univerzita, 1999. ISBN 80-7042-537-7;
ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. 4.vyd. v nakl. Academia 2. Praha : Academia, 2000. ISBN 80-200-0824-1
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2008 10:33
zuzana michalcova píše:
Čtvrtek 24.09.2015 13:33
Co znamena odklad je zlode
PSK - admin píše:
Středa 30.09.2015 16:02
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a nalezete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prislovi-11.
lea píše:
Pondělí 28.03.2016 23:52
Co to znamená: žádná píseň není tak dlouhá aby jí nebylo konec
PSK - admin píše:
Úterý 29.03.2016 14:59
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali e-mailem a naleznete ji také v archivu služby PSK na adrese http://www.ptejteseknihovny[…]adna-pisen-neni-tak-dlouha. Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu