příručka pro ověření určení slovního druhu
Text dotazu
Vážení,
potřebuji zjistit, v jaké jazykové příručce si mohu ověřit určení slovních druhů.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
ve fondu příruční knihovny Referenčního centra NK ČR jsme nalezli jedinou jazykovou příručku, ve které jsou u hesel uvedené zkratky se slovním druhem, resp. u substantiv je určen rod, u sloves dokonavost. Ostatní slovní druhy nesou označení např. citosl. pro citoslovce, část. pro částice, čísl. pro číslovky, příd. pro přídavné jméno, atd.
Jedná se o publikaci:
* Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Vyd. 2., opr. a dopl. Praha: Academia, 1994. 647 s. ISBN 80-200-0493-9.
Existují samozřejmě i novější vydání (2003,2005,2006), ta všem nejsou v příručním fondu Referenčního centra k dispozici. Domníváme se však, že tyto údaje by i v těchto vydáních měly být obsažené.
Dostupnost Slovníku spisovné češtiny v českých knihovnách naleznete v online Souborném katalogu ČR (SKC) na adrese http://aleph.nkp.cz/F nebo Jednotné informační bráně www.jib.cz.
Na internetu můžete dále využít zdigitalizovaný Slovník spisovného jazyka českého, kde jsou slovní druhy také uvedeny. Slovník je dostupný na adrese http://data.avcr.cz/sd/novinky/hlavni-stranka/110615-slovnik-spisovneho-jazyka-ceskeho-na-webu-UJC.html, vyhledávání konkrétně na http://ssjc.ujc.cas.cz/.
Označení slovních druhů jsme naopak nenašli např. v Pravidlech českého pravopisu ani v internetové Jazykové příručce Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://prirucka.ujc.cas.cz/).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.12.2012 08:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu