Příručka historického šermu?
Text dotazu
Dobrý den,
Mohu se Vás prosím zeptat, neexistuje příručka školy Německého/Italského/Španělského šermu (Čj či Aj), která by se dala využít k samo-výuce dotyčného umění?
Děkuji
Odpověď
Vážený pane ...,
příruček historického šermu existuje nespočetné množství. Jak dobových příruček, tak jejich pozdějších analýz, rozborů a překladů, z nichž je řada dostupná online. Jejich společným úskalím však bohužel je, že všechny pracují s dualitou lektor - žák, či výukou ve větších skupinách - tedy s možností samostudia nepočítají. Stejná situace panuje i v případě novějších pojednání, založených na dobových statích. Záleží samozřejmě na směru vašeho zájmu, nicméně naučit se umění šermu v jedné osobě je technicky nemožné. Vzhledem k současné popularitě historických bojových umění však nebude příliš těžké nalézt příslušnou školu či semináře, které se věnují oblasti Vašeho zájmu.
Co se příruček týče, tak kromě zmíněných dobových (jejichž výběr pro úplnost uvádím v soupisu použité ltieratury) bych Vám doporučil české překlady knih především Joachima Meyera, vydané v překladu mj. Leonida Křížka. Jedná se o knihy Šerm mečem, Šerm kordem a Šerm tesákem, vydané nakladatelstvím Elka Press v letech 2015 a 2016. Dále pak anglický úvod k teorii šermu Salvatora Fabrise (http://www.schoolofthesword.com/The%20Art%20and%20The%20Science%20-%20Introduction%20to%20Fabris.pdf), případně příslušné články o Ridolfu Capo Ferra de Cagli a Nicoletto Gigantim na webu http://wiktenauer.com, kde kromě životopisu naleznete přeložené a komentované původní texty, doplněné o odkaz k příslušné digitální knihovně, která jej zpřístupňuje.
Použité zdroje
Meyer, Joachim. Šerm mečem. Překlad Petr Matoušek. Praha: Elka Press, 2015. 303 stran. Ars Dimicatoria; 1. svazek. ISBN 978-80-87057-21-6.
Meyer, Joachim. Šerm rapírem. Překlad Petr Matoušek. České vydání první. Praha: Elka Press, 2016. 247 stran, 14 nečíslovaných stran obrazových příloh. Ars Dimicatoria; 4. svazek. ISBN 978-80-87057-26-1.
Meyer, Joachim. Šerm tesákem. Překlad Petr Matoušek. České vydání první. Praha: Elka Press, 2015. 215 stran. Ars Dimicatoria; 3. svazek. ISBN 978-80-87057-24-7.
http://wiktenauer.com
http://www.umass.edu/renaissance/lord/pdfs/Meyer_1600.pdf
http://lubna.uv.es:83/R_1_213/R_1_213_fich_1.html
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
27.03.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu