příjmení Zunová
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se dozvěděl původ příjmení - Zunová. Informace jsem o
tomto příjmení na internetu jsem nenašel žádné. Tvrdí, že by její předci
mohli pocházet ze Sicílie, ale nikde jsem toto tvrzení nemohl ověřit. Děkuji
za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy "Naše příjmení" bylo příjmení Zuna odvozeno z výrazu "zuna", jež bylo používáno pro plevel v obilí či špatné zrno. V lednu 2010 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 114 mužů a 124 žen s příjmením Zuna/Zunová, příjmení se nejčastěji vyskytuje ve městech: Praha, Plzeň a Litoměřice.
Původ předků Vaší přítelkyně je možné ověřit gealogickým výzkumem. Jedná se ovšem o zdlouhavou a časově náročnou práci. Je třeba využít informace obsažené v rodinných dokumentech, matrikách a dalších úředních dokumentech.
Jak postupovat při genealogickém výzkumu Vám mohou poradit např. následující publikace a zdroje:
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.))
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2011 10:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu