příjmení Zdvihal a Jeschke
Text dotazu
Dobrý den, mohli byste mi, prosím, sdělit etymologii příjmení ZDVIHAL a JESCHKE, případně zdroje, z nichž je možné problém studovat?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Zdvihal bylo odvozeno z příčestí slovesa zdvíhat = též začít, způsobit, omlouvat, vytýkat; zdvíhat se = durdit se; zdvíhat co = připomínat.
Příjmení Jeschke vzniklo buď zkomolením a poněmčením českého slova ježek (příjmení Ježek), nebo bylo odvozeno z osobního jména Jan či Ješek.
V roce 2011 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 167 mužů a 178 žen s příjmením Zdvihal/ Zdvihalová a 22 mužů a 20/7 žen s příjmením Jeschke/Jeschkeová/ Jeschková.
Zdroje:
* Příruční mluvnice češtiny. 1. vyd. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1995. ISBN 80-7106-134-4.
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.12.2012 13:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu