Příjmení Žaloudek a Vondrlík
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych zjistit původ příjmení "Žaloudek" a "Vondrlík". Děkuji Vám a přeji pěkný den.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Žaloudek vzniklo jako zdrobnělina z podstatného jména žalud = plod dubu či z moravské nářeční podoby slova s významem žaludek. Nositelem tohoto jména se mohl stát i člověk, který bydlel v domě s tímto domovním znamením (např. U Žaludů). Druhé příjmení, příjmení Vondrlík, bylo odvozeno z osobního jména Ondřej - jedná se o jméno řeckého původu a vykládá se jako "mužný, statný, odvážný".
Ke dni 15.7.2009 žilo v České republice 443 mužů a 483 žen s příjmením Žaloudek/Žaloudková a 16 mužů a 15 žen s příjmením Vondrlík/Vondrlíková.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.09.2011 16:53
VERONIKA píše:
Neděle 14.10.2018 02:56
Dobrý den, chtěla bych zjistit původ příjmení "Burkoň". Děkuji Vám a přeji pěkný den.
PSK - admin píše:
Pondělí 15.10.2018 19:00
Dobrý den,
příjmení Burkoň pochází od kmene bur (bouřiti).
Burian znamená člověka buřiče a toto jméno dávali lidé k poctě sv. Jana Světlého (dle svědectví Štítného v knize "O obecných věcech křesťanských") "Burian vzděli, aby krúpy nebily". Následující odvozená příjmení se přímo vztahují ke slovesu bouřit :
Bur, Boura, Bouřa, Burok, B u r k o ň, Buran, Bureš, Buršík, Buřil, Burdych, aj.
Zdroj : A.Kotík. Naše příjmení. Praha 1897
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu