příjmení Výkrutíková, Výkrutík
Text dotazu
Dobrý den,
všimla jsem si zde mnoha dotazů mířících právě k původům příjmení. Mě by
zajímala historie příjmení Výkrutíková, Výkrutík.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale příjmení Výkrutík/ Výkrutíková se nám bohužel nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích. Se svým dotazem se ještě můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR.
http://www.ujc.cas.cz/ Tam by Vám měli podat uspokojivou odpověď.
Pro zajímavost uvádíme, že ke dni 31.1. 2012 žilo, dle statistik Ministerstva vnitra, server Kde jsme: www.kdejsme.cz, v České republice 36 osob s příjmením Výkrutík/ Výkrutíková. Z toho 18 mužů a 18 žen.
Pravděpodobně tento nepočetný výskyt jména na území ČR zapříčinil, že výklad příjmení Výkrutík /Výkrutíková nebylo zařazeno do žádné z publikací, jež se věnují výkladu původu českých příjmení.
Zdroje:
*Kde jsme: www.kdejsme.cz
Projité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze :
Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.07.2012 14:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu